От днес кръвният център във Варна започва да извлича плазма от преболедували Covid-19 пациенти, с цел лечение на болни от коронавирус.

Това става след получаването на лиценз за тази дейност от Изпълнителната агенция по лекарствата, уточни директорът на Регионалната здравна инспекция в града, д-р Дочка Михайлова. Областният управител на Варна, Стоян Пасев коментира, че вече има списък с чакащи дарители.

Пасев призова донорите да бъдат активни, защото това засега е методът, който спасява живота на хора с тежки усложнения от коронавирус.

Кръвният център разполага с необходимата апаратура и обучени специалисти, но миналата седмица се оказа, че липсват консумативи, както и специализирана хладилна техника за съхранение на плазмата.

Затова от общината призоваха местните фирми да помогнат с дарения и за около два дни бяха събрани 50 хиляди лева, с които бяха осигурени около 100 сета за плазма, всеки от които може да послужи за лечението на трима заболели.

От Районния център по трансфузиология и хематология във Варна беше обявено и кой може да стане донор на реконвалесцентна плазма и кой не. Това са клинично здрави хора на възраст между 18 и 65 години, 40 дни след положителен резултат от PCR-тест за коронавирусна инфекция.

Донори на плазма не може да бъдат хора с хронични заболявания (диабет, хипертония, автоимунни заболявания), хора в следоперативен период или в режим на медикаментозно лечение.

Всеки желаещ да дари плазма трябва да мине предварителен преглед в Кръвния център. Тъй като процедурата отнема време, желаещите си записват предварително час или получават допълнителна информация от координатора на програмата на тел. 0897 900 891.