Държавата забранява нощните снимки на филми, когато в сцените участват деца. Това предвижда наредба, публикувана за обществено обсъждане, с която се въвеждат правила за участието на лица до 18 години във филмови продукции. Дете ще може да бъде ангажирано със снимки за не повече от 4 часа на ден, освен ако родителите му и продуцентът на филма уговорят по-дълъг период, в зависимост от възрастта на детето. Въвежда се и задължително присъствие на придружител през цялото време на снимките.
 
За да участва едно дете в игрален филм или сериал, родителите му трябва да подпишат трудов договор с продуцента, а ако детето е с навършени 14 години, самото то ще сключва такъв договор. Компанията-производител на филми се задължава да осигури определени условия за детето, обясни пред Дарик Румен Джуров, експерт в дирекция " Сценични изкуства и художествено образование" в Министерството на културата.
 
„Трябва задължително да се осигурява помещение за престой и подготовка на детето. Трябва му лично пространство за преобличане, за съхранение на личните вещи, трябва да се осигурява здравословна храна и то по стандартите на РЗИ. Задължително трябва да бъде осигурено и медицинско обслужване и медикаменти“, посочи Джуров.
 
Според предложените правила децата до 15-годишна възраст не могат да участват в снимки след 20:00 ч., а нощният труд е забранен за всички до 18 години. Такива нощни сцени съпътстват снимките на детския филм „Лили Рибката“, който излезе в началото на тази година. Те са направени със съгласието на родителите, разказа пред Дарик режисьорът Ясен Григоров:
 
„С предварителното съгласие на родителите, с ясно обяснение какво е необходимо и съответно по един ден преди и един ден след за почивка за децата, за да могат преди снимките да могат да са добре отпочинали и да могат на следващия ден също да си починат“. Проектът на наредба предвижда и ограничение за общата продължителност на участие на децата до 7 години в даден филм - тя варира между 5 и 15 дни според възрастта на детето.