Каква вода пият децата в детските заведения в Пловдив - този въпрос задава читател на Plovdiv24.bg и баща на 5-годишни малчугани. Пловдивчанинът изпрати снимка на течността, която излиза от чешмата в ДГ "8-ми март" и обясни:

"На снимката, която ви изпращам виждате прясно налята чаша чешмяна вода  от водопреносната мрежа в ж.к. "Христо Ботев". Жилищна сграда, ет. 1. Не бих се изкъпал с подобна вода, камо ли да я изпия. 

За съжаление се оказва, че децата ми - (5г.) са "задължени" от община Пловдив и РЗИ да пият такава или подобна вода, когато посещават детска градина, тъй като - цитирам: "такива са разпоредбите".

Директорът на детска градина "8-и март", намираща се  на ул. "Даме Груев" - г-жа Ели Грозева, категорично забранява алтернативни водоизточници и/или бутилка вода от вкъщи за децата, аргументирайки отказа си с разпоредбите на ХЕИ и РЗИ-Пловдив. 

Всички опити за промяна на статуквото и опит за съдействие до този момент са неуспешни. За децата ми възможностите са да пият вода от чешмата или да не пият вода изобщо, докато не ги взема от градина. 

Въпросът ми е - след като "такива са разпоредбите", колко често РЗИ анализират качеството на "питейната" вода от водопреносната мрежа в детските градини и къде публикуват тези анализи.".

Медията е направила опит да се свърже с директорката г-жа Ели Грозева, но неуспешно. 

В РЗИ - Пловдив не е постъпвал сигнал за некачествена вода, с примеси, от ДГ "8-ми март", каза директорът на дирекция "Обществено здраве" д-р Цвета Иванова. Още в понеделник сутрин здравни инспектори ще посетят детското заведение и ще вземат проби от чешмяната вода за изследване в лабораторията на РЗИ - Пловдив. Най-ранният срок за резултатите е една седмица. Те ще бъдат публикувани на сайта на здравната инспекция.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук