ГКПП "Кулата-Промахон" е блокиран от трактори. Това е съобщил пред Фокус шофьор на ТИР, който се намира на място от гръцка страна. Полиция спира движението, образувала се е опашка от около 4-5 км от гръцка страна. 3-километрова пък в колоната от автомобили от българска страна, съобщават от „Гранична полиция“.
Пунктът е затворен от 13.00 часа заради протест на гръцки фермери.  

По-рано днес служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев изпрати писма и до европейските комисари Виолета Булц и Елжбиета Биенковска, с които ги информира за ситуацията на българо-гръцката граница.

Освен това той писа и до гръцкия си колега, като призова да бъдат запазени добрите междусъседски отношения и двустранното сътрудничество между двете държави. Алексиев призова гръцката държава да предприеме всички необходими мерки, за да не допусне затваряне на граничните пунктове и възпрепятстване на свободното движение на стоки и товари между двете държави. Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. 

Гръцките фермери са стигнали и до сблъсъци с полицията на "Промахон". След като поеха пеш до граничен пункт „Промахон”, там фермерите влязоха в сблъсъци с гръцката полиция, предава Нова телевизия.

Това стана причина пунктът да не работи нормално. Полицаи от българска страна не пропускат преминаването на автомобили през „Кулата”.

По-рано днес гръцките фермери заявиха, че ще засилят блокадите си и ще направят опит да стигнат до границата, ако трябва и през полето. Заканите им очевидно са се изпълнили.

Недоволство и протести на фермерите има в цяла Гърция. Те успяха да стигнат и до границата с Македония. В момента главният секретар на МВР Георги Костов пътува към Благоевград за среща с ръководството на Областната дирекция на МВР, градоначалника и областния управител, за да обсъдят как да се справят с кризата на българо-гръцката граница.

Служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов проведе телефонен разговор с гръцкия си колега, отговарящ за обществения ред, Николаос Тоскас, в който обсъдиха ситуацията на границата. От няколко дни недоволни гръцки фермери протестират и се опитват да блокират граничните пунктове с тракторите си, но са спирани от полицията.

Жандармерията е разположила свои служители по основни пътища в Северна Гърция в опит да не допускат земеделските машини да достигнат границата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ПО ГОРЕЩАТА ТЕМА!