Козунаци менте, които са на половин цена, вече заливат пазара за Великден, предупредиха хлебопроизводители. В по-евтините продукти няма мляко, захар и яйца, каквито са задължителни за традиционния сладкиш. Оригиналните съставки са сменени с козуначен микс, който се внася от Румъния или Гърция. В него има единствено оцветители, подсладители и консерванти, които просто се смесват с вода, за да се получи нещо подобно на оригиналното тесто за козунак.
Според хлебопекарите ментето не е опасно за здравето, но вкусът му няма&nbsp;нищо общо с този на българския козунак.&nbsp;&bdquo;Истинският продукт се познава по това, че има голям обем и леко тегло. Друго, което трябва да се гледа, е срокът на годност. Той не трябва да е повече от 7 до 9 дни. Ако видите срок на годност повече от месец, значи козунакът е направен от полуфабрикати и е пълен с консерванти&rdquo;, обясни пред &bdquo;Монитор&rdquo; председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Марияна Кукушева.<br /> <br /> Нейни колеги поясниха, че в производството на тези ментета няма нищо нелегално, тъй като от две години&nbsp;козунакът попадал в групата на печивата,&nbsp;а не на хлебните изделия, за които има по-строги изисквания.<br /> <br /> Проверка на &bdquo;Монитор&rdquo; установи, че вече в търговската мрежа има козунаци, при положение че до Великден остават две седмици. Това ще рече, че ако продуктите са истински, до празника трябва да са с изтекъл срок на годност.&nbsp;&bdquo;Не ме притеснява от къде е козунакът, важното е да е евтин&rdquo;, обясни възрастна жена, която пазаруваше в един от големите хипермаркети в столицата.<br /> <br /> От Агенцията за безопасност на храните увериха, че предпразнично ще бъдат извършвани щателни проверки за качеството на храните. При една от тези инспекции в Пловдив били издадени предписания&nbsp;да се повиши хигиената в цехове за производство&nbsp;на хляб и хлебни изделия. Във вторник там приключи проверка на фурните преди предстоящите великденски празници.<br /> <br /> &bdquo;От 12 до 24 март бяха извършени 42 проверки в обекти за производство на хляб и хлебни изделия и бяха издадени пет предписания&rdquo;, съобщиха от агенцията под тепетата. Две от предписанията са за повишаване хигиената при приготвянето на хлебните изделия, а други два са заради несъответствия по етикетите на крайния продукт. Петото предписание е издадено заради това, че една от съставките в хлебното изделие не е изписана на етикета от производителя, съобщиха от агенцията. Оттам уточниха, че започват и проверки за произхода и качествата на агнешкото месо в търговската мрежа.