Ятото от 160 птици – розово фламинго и розови пеликани, които от седмици са в Атанасовското езеро, близо до Бургас, подлудиха служителите на летище Бургас. Появата на пернатите пришълци е уникална гледка, но се следи под лупа от спецовете на летището.

Всяка птица при определени обстоятелства, може да свали самолет и да има фатални последици.

Заради това по всички летища в света се вземат мерки срещу пернатите. Бургаското летище не прави изключение, още повече, че се намира на пътя на птиците- Виа Понтика.

Освен че е на миграционния път, край него се намират четири езера- Поморийското, Атанасовското, Бургаското езеро и Комплекс Мандра-Пода, като 3 от тях са с международно значение по Рамсарската конвенция, обяснихаот Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД- оператор на летище Бургас, пише "Труд". 

“Бургаското летище има много надеждна звукова система, с която пернатите се прогонват”, разказа експерт от аеропорта. Понякога дори се налагало самолетите да кацат и излитат от другата посока- към Поморие.

Летище Бургас прилага пасивен и активен контрол на птиците, разказаха от “Фрапорт”. Пасивният контрол се осъществява с използването на визуални и електроакустични системи за прогонване на птиците. Активният контрол се извършва от специализирано звено за орнитологично осигуряване на полетите.

Служителите от звеното използват бинокли за наблюдение на зоните около летището и посредством радиостанция подават информация за забелязаните птици – мястото, височината на полета им, вид и численост.

След координация между съответните служби, ангажирани с контрола на дивата природа, се предприемат мерки за прогонване на птиците в летателното поле на летището, като и действия за управление на въздушното движение на самолетите, така че да се избегне сблъсък с птиците.

При активния контрол се използват биоакустична електронна система и системи за звуково и визуално прогонване на птиците, обясниха летищните специалисти.

Наред с активния и пасивния методи, които се прилагат, отдел “Безопасност на летище Бургас”, изготвят и разпространяват месечни орнитологични прогнози, както и бюлетини за безопасност. Същите включват информация за птиците, регистрирани в зоната на отговорност на летището. В последните години е регистрирано присъствието на някои нетипични птици за Атанасовското езеро, като розовите фламинги, които са долетели от Гърция и Турция.
 
Обработват тревите срещу насекоми
Гонят птиците с газов пистолет, соколи и орли

В отчет на летищата за сигурността и недопускане на инциденти в страната още през 2012 г., се казва, че служителите кръстосват летателните полета с високо проходим джип и оборудвани с преносими лазери, газов пистолет, халосни патрони и ракети.

Птиците се разгонват с газови оръдия, плашила, а тревните площи на летателните полета се обработват със специални препарати срещу насекоми, които привличат птиците. Дори се отглеждат орли или соколи, които се пускат, за да ги разгонят.

През 2012 г. например, на летището край Бургас е имало 7 инцидента с блъскане на птици в самолетите, като повечето са при кацане.

При повишаване на популацията, инцидентите естествено се увеличават. Последният е отпреди три години, когато машината с 200 пътници на борда трябвало да излети за Лондон. Секунди след като “Ербъса” започнал да ускорява по пистата за излитане, пилотите предприели маневра за спиране, защото в самолета се блъснало пернато.