По повод медийната шумотевица след негов коментар, че програмите на ДПС и ГЕРБ са сходни с прогнози за коалиция между двете партии, Йордан Цонев заяви, че е силно учуден от реакцията на нещо, което, по думите му, не е новина.

„На въпрос, свързан с програмата за управление, ваш колега (журналист) ми каза – „с ГЕРБ нямате ли сходства в програмата”, аз казах – „Да, има сходства”. И това се превърна в новина, бях изумен! Каква новина е, след като Бойко Борисов, когато излезе от консултации с нас, заяви „с ДПС имаме 98% сходство, но сега няма да управляваме заедно”, заяви депутатът от ДПС в предаването "Беновска пита" по Канал 3.

„Това се разви от градското дясно, което е „разградското дясно”: говоря за Да, България, или Дай, България, както ги наричат – за Христо Иванов, за Атанас Атанасов, за Иво Прокопиев, за тази кохорта говоря, за която ДПС е постоянно трън в очите. От 15 г. развиват една и съща теза, когато се зададат избори: „вие с ДПС ли ще управлявате?”

"Всеки, който си задава въпроса – „Вие с ДПС ли ще управлявате”, да дойде да му обясня защо отговорът е "да”. Да дойдат Атанасов, с Прокопиев, Иванов – заставам срещу всеки от тях, за да им кажа защо. Залпът дойде оттам.

Аз от тях искам едничко нещо: да не се боят дали ДПС ще влезе в управление, дали прави заявка за властта, да не правят това, за да не гледат парламента от жълтите павета.

И ако влязат, тогава да видим кой и на какво основание ще управлява с нас. Ще им кажем какво сме направили за България и какво ще направим, колко години сме градили тази програма за догонващо изпреварващо развитие, с какви експерти, с какви анализи. Сега тези залпове откъм Прокопиевата цитадела са кьорфишеци", продължи Йордан Цонев.

Запитан дали се готви за финансов министър при влизане във властта при евентуална управляваща бъдеща коалиция, икономистът се усмихна:

„Опитвате се да ме окъпете! Не се готвя, сериозно, мисля, че това време мина за мен. Имам друга цел, искам нашата програма да стане национална програма за ускорено догонващо развитие.

Искам да приемем приоритети, както двата ни приоритета от края на 90-те години – за влизане в НАТО и влизане в ЕС, сега да ни подкрепят за демографската политика, за зелената икономика, за образованието, и за да ускорим до 5-6% развитието на България. Ето това искаме да помогнем да стане”, изброи Йордан Цонев.

Когато Илиана Беновска го запита дали премиерът Борисов е готов за такъв разговор за национална програма, депутатът от ДПС отвърна: "Борисов, с цялото ми уважение, премиерът не е готов за никакъв разговор, който не е започнат от него. Но ние нямаме нищо против той да го почне разговора!" въпросът е

В заключение икономистът заяви: "Една малка прогноза: България не само е най-малко засегната от коронавируса, но ще се окаже и най-малко засегнатата от икономическата криза. Това е прогнозата. Най-големият лост за възстановяването на икономиката ще дойде от ЕС!"