Главният прокурор на Република България Иван Гешев откри днес, 05.12.2022 г., в София Международна конференция „STOP HATE SPEECH“. „Горд съм, че в България поставяме началото на една европейска инициатива за борба с речта на омразата“, посочи Гешев.

Главният прокурор подчерта, че след агресията на Русия в Украйна, изглежда „ние, хората, не се учим от историята си“ и затова е важно да бъдат обединени усилия в борбата срещу антидемократичните тенденции.

„В България винаги сме живели заедно. Само на метри от тук, един до друг, от десетилетия мирно съжителстват джамия, православен храм, синагога и католическа катедрала. И съм сигурен, че ще продължим да даваме нашия положителен пример. Лошото е по-лесно.

Трудното е да бъдеш добър. Да бъдеш човек в нечовешки времена като тези на Втората световна война, когато българският народ, православната църква, представители на българската държава спасиха всички свои съграждани евреи“, подчерта главният прокурор и призова да бъдем на висотата на предците си и да дадем своя принос в съвременността.

Приветствие към участниците във форума отправи и вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

„Една от най-големите опасности днес е пренаписването и преиначаването на историята, включително и за това, че Холокостът никога не е съществувал. С поуките от миналото трябва да вървим напред в този толкова опасен, разделен и скаран свят.

Непримиримостта към омразата, насилието, връщането към цивилизацията и толерантността, откровеният разговор за това, което става в нашите общества е основната ни задача“, заяви Илияна Йотова.

Тя посочи, че антисемитският вирус и вирусът на омразата е готов да мутира при всяка социална и обществена криза. „Тази мутация заразява обществата ни и засяга все повече хора. Това е заплаха не само за евреите, това е заплаха не само за малцинствата, това е заплаха за собствените ни общества и за нашата демокрация“, посочи Йотова.

Служебният правосъден министър Крум Зарков посочи, че наказателната репресия „без съмнение е важен елемент в борбата с езика на омразата, но не е достатъчен“.  Няма предразсъдък, който да устои на това различните общности да се познават една друга. Надявам се, че този форум ще допринесе за това“, каза правосъдният министър.

„Езикът на омразата и антисемитизмът не съществуват там, където живее логиката. Не съществуват в щастливите съзнания. Те растат в съзнанията на хора, които не обичат себе си, не харесват мястото си в света и искат да обвиняват другите за ситуацията, в която са се озовали.

Езикът на омразата процъфтява сред хора, които не се обичат и не се уважават. Омразата не може и няма да победи“ – заяви пред участниците във форума  Менахем Марголин, председател на Европейската еврейска асоциация.

Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев заяви, че всяка една проява на дискриминация и нетърпимост пряко противоречат на ценностите, на които се основава ЕС. „Борбата с речта на омразата е съществен елемент на правовата държава. Говорът от омраза и престъпленията от омраза атакуват пряко не само засегнатите общности, но и всяко демократично общество“, каза Боян Магдалинчев.

Приветствие към участниците във форума от името на председателя на Върховния касационен съд Галина Захарова отправи и Лада Паунова, заместник на председателя и ръководител на Наказателната колегия на ВКС.

„Международната конференция дава възможност отново да бъде припомнено публично, че прояви, с които се пропагандира език на омразата, са недопустими в нашето общество. Никакви възражения за защита на свободата на словото не могат да бъдат противопоставяни в случаите, когато се използвани изразни форми, подбуждащи към расова ненавист, ксенофобия, антисемитизъм и  нетолерантност“, подчерта Лада Паунова.

Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова подчерта огромната загриженост, с която наблюдаваме зачестяването на случаите на  омразата в световен мащаб. „Историята изобилства от случаи, в които речта на омразата се превръща в криминално престъпление.

Ако на речта на омразата не бъде обърнато внимание навреме и по достатъчно адекватен начин, това ще продължи“, каза Велислава Петрова.

От името на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит приветствие към участниците във форума поднесе Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

„Българската православна църква през своята история неведнъж е засвидетелствала отрицанието си към всякакви форми на езика на омразата и всякакви деяния през прехода от тоталитарен към демократичен период на скъпата ни родина България, основани на ксенофобски, антисемитски или дискриминационни подбуди“, каза епископ Поликарп.

Той подчерта, че организирането на подобни срещи, като този форум, е „не само от важно, но и от насъщно значение“.

Над 130 са участниците в организираната от Прокуратурата на Република България и Европейската еврейска организация международна конференция - главни и върховни прокурори от страни от Европейския съюз и региона, висши духовници от различни вероизповедания, представители на държавни институции, на неправителствени организации, академичните среди, правозащитници и граждански активисти и др.

Основната цел на конференцията е да създаде платформа за обмен на опит и добри практики, които да спомогнат за ефективно и навременно противодействие на ксенофобски, антисемитски и дискриминационни прояви, както и към подбуждане и извършване на престъпления от омраза.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук