Пълнозърнест хляб с виолетов оттенък започват да произвеждат в хлебозавод в Горна Оряховица, предаде кореспондентът на БЛИЦ във Велико Търново.
Продуктът, който за първи път ще се прави в България, е от австрийска пурпурна пшеница. В магазините ще се предлага в разфасовка по половин килограм с цена приблизително до 2 лева. Хлябът е здравословен, заради наличиети на ценни вещества и е подходящ за диабетици, хора с очни и онкологични заболявания и хора с проблеми в кръвоносната система, обясни Стефка Енчева, която е маркетинг директор на фирмата, която ще произвежда за първи път този продукт в България.
Германските учени са на мнение, че съдържащите се в пурпурната пшеница антоциани са по-добри антиоксиданти от витамините C и B. Тази пшеница не би могла да се отглежда в България заради ниското количество на добив.. Това е един от най-ценните видове пшеница и за първи път е представена пред хлебопроизводителите през 2006 година на най-големия международен панаир на хлебарската индустрия в Дюселдорф. /БЛИЦ