Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" предлага промени в провеждането на шофьорските курсове. Целта е да се повиши качеството на обучението и така да се намалят инцидентите и жертвите по пътищата. От бранша, обаче, заплашват с протести.


Според тях идеите са лобистки и много от автошколите няма да могат да отговорят на изискванията.

Благодаря на "Автомобилна администрация", защото това, което не успяхме да направим за 15 години, те го направиха за много кратък период с и бездействието си, и с нелепите си действия, заяви пред БНТ и "Денят започва" председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов в коментара си за предлаганите нововъведения.

"Браншът за пръв път от 15 години е обединен изцяло. Всички подкрепят протеста с изключение на една организация, която е проводник на тези интереси", уточни той.

По думите му "става дума за лобизъм с прокарване на корупционни схеми".

"Тази администрация в продължение на три години не направи нищо освен да създаде пълен хаос в начина, по който се провежда изпита, и в начина, по който се вземат дати за изпит", категоричен беше автоинструкторът и добави:

"Сигналите, които даваме, че изпитите се взимат предварително от определени фирми, до момента не получават отзвук."

За Иванов големият брой чакащи да се явят на изпит създава условия за корупционни практики.

"Когато 80 чакат, някой ще отиде, ще даде пари на шефа на фирмата и той ще го пусне преди останалите, за да се яви. Останалите пък ще трябва да си плащат, защото ще се явят след две месеца", даде пример той.

Според него с новата наредба нищо няма да се промени, "защото на тях (ИА "Автомобилна администрация" - б.р.) им е поставена една задача - да се прокара тази електронна система, защото там са дадени пари".