В Белград днес ще се състои заседание на Кризисния щаб за борба с коронавируса, на което се очаква да бъдат взети решения за условията за влизане в Сърбия в празничния период, съобщава вестник "Новости". Заседанието ще се състои в 15.30 часа.


Той предупреди, че ако това продължи, Кризисният щаб ще трябва да помисли за въвеждане на извънредно положение и полицейски час и добави, че всичко зависи от отговорното поведение на гражданите.

Епидемиологът Бранислав Тодорович е на мнение, че трябва да бъдат въведени мерки за сръбските граждани, пристигащи в страната от чужбина, като мерките, които са в сила в тези държави.

Тиодорович посочи и че експертите са очаквали успокояване на ситуацията, което не се е случило и макар може би да има стагнация, прогнозата не е оптимистична.

Той предлага негативен PCR тест, направен не по-късно от 48 часа, а онези, които нямат, да бъдат поставени под карантина за 10 дни, цитира думите му БТА.

Епидемиологът Предраг Кон е уверен, че на утрешното заседание на Кризисния щаб ще бъде взето решение за продължаване на вече въведените мерки и евентуално въвеждане на нови, специално на границите.

Предраг Кон посочи, че болниците в Сърбия са под голям натиск, особено интензивните отделения. Здравната система е пренапрегната, все още повече хора се приемт в болниците, отколкото се изписват. В момента има голям брой тежки и средно тежки случаи и ситуацията, в която се намираме, с размяна на кадри в здравеопазването, може да се сравни само с военно положение, каза той.

Въпреки отварянето на голямата ковид болница в белградския квартал Батайница, още се налага пациенти от Белград да се лекуват в болници в други градове в Сърбия, каза той.

Посочвайки увеличения брой заразени след голямото пазаруване по време на Черния петък, Кон не изключи възможността за въвеждане на полицейски час за Нова година.

Коментирайки изявлението на председателя на партията Единна Сърбия Драган Маркович Палма, който каза, че е необходимо да се направи "примирие с вируса", Кон каза, че това е невъзможно.

"Няма примирие с противника, той може само да се потисне, решил е да остане на планетата и ще остане. Мисля, че не е разумно да си позволим да се отпуснем и да се правим, че го няма. Мисля, че Палма гледа от друг ъгъл, който мога да разбера, на хората им е необходимо да се отпуснат, но сега не е моментът", каза той.

Кон прогнозира, че догодина Сърбия ще излезе от епидемията, което ще бъде улеснено от ваксината.

Новозаразените в Сърбя по данни от вчера са 4995 души, 331 са на респиратори, 56 са починали.

Председателят на Синдиката на лекарите и фармацевтите в Сърбия Раде Панич обаче заяви за Радио Свободна Европа, че според него в момента се крият данни за броя на починалите от Ковид-19 и каза, че има доказателства, че се преправят смъртни актове, съобщава вестник "Данас".

Имаме голям проблем да получим истински данни за броя на новозаболелите и починалите, колко защитни облекла имаме, колко тестове се правят. За тестовете се съобщават огромни бройки, които е много трудно да бъдат проверени, каза той.

 

Извънредно положение в сръбския град Нови Сад заради COVID-19

Панич каза, че мнозиннството в Кризиния щаб са политици и те винаги подчертават своята експертност, но проблемът е в това, че дори те не взимат решенията самостоятелно, а премиерът Ана Бърнабич трябва да отиде на консултации при президента Александър Вучич, за да бъде приета някоя мярка.

Изглежда в този момент един човек, който е юрист и е абсолютно немеродавен и некомпетентен да взима каквито и да са решения, отнасящи се до епидемията, решава какво трябва да се прави в здравеопазването. Страхувам се, че това може да ни струва скъпо, прогнозира Панич