Приближената до президента Румен Радев, областна управителка на Бургас Мария Нейкова вече трета година тупа топката за имотна сделка, от която ще има полза само и единствено държавата.

Става въпрос за терен под къща, който е оценен на цели 400 000 лева при положение, че той скромните 200 квадратни метра.

Как започва сагата?

Казусът започва през 2021 година и е добре познат в средите на областна управа Бургас. Собственикът на къща в стария град се опитва да купи земята под къщата си, която е обявявана неколкократно с акт за частна държавна собственост през годините от 1930-та, последно през октомври 2023-та година от вече бившия областен управител Пламен Янев.

В стартиралата преди месеци поредна процедура, дори е приета оценка на имота, за която споменахме в предходните редове.

Но вместо да изповядва сделката с ненужния и неизползваем за областната управа имот, върху който се намира къщата частна собственост, с повторното идване на власт на Мария Нейкова, процедурата влиза в задънена улица и е спряна. Това се случва и при предходното управление на Нейкова, която е назначена на поста си от служебния кабинет на Гълъб Донев, който от своя страна е посочен за министър-председател от държавния глава Радев.

Изключително странно е обстоятелството, че въпросната имотна сделка се забавя от Нейкова, чрез запитвания до Министерство на Културата и МРРБ, които са тромави и бюрократични.

Вече има няколко получени становища от двете министерства, в които е указано че не съществува пречка за изповядване на сделката за имота, но Нейкова продължава да пуска запитване след запитване, което освен ненужно е и съмнително.

Нещо повече - последното запитване кой знае защо е свързано с одържавяване на имота, което според експерти ни връща във времената на Комунизма.

Юристи обясниха пред БЛИЦ, че съгласно трайно установената практика на Върховен административен съд, в хипотезата на чл.44 ал.3 от ЗДС, областен управител действа при условията на обвързана компетентност. Редът за разпореждане с имоти и вещи- частна държавна собственост е регламентиран с нормата на чл. 44 ал.3 от ЗДС и подробно в Правилникът за приложение на закона. При заявено желание от собственика на законно построена върху държавен имот сграда - в този случай продажбата на земята- частна държавна собственост се извършва от Областен управител без търг или конкурс по ред, определен Закона и Правилника за неговото приложение.

Не само това, но при наша проверка се установи, че през годините областна управа Бургас е извършила десетки подобни сделки в стария град на Созопол. Една от тях е на бившия областен управител на Бургас Константин Гребенаров, със съседен имот на въпросния, като в имота на Г-н Гребенаров се намира и част от крепостната стена на града (вижте документа отдолу).

 

Това означава ли, че законът е майка за едни а мащеха за други? Или означава че Мария Нейкова ще се опита да одържави всички имоти попадащи в границите на стария град Созопол? 

Предстои да разберем защо се бави покупко-продажбата на законен имот, която е получила одобрението на две министерства. Според юристи действията на областния управител биха могли да бъдат тълкувани като злоупотреба с власт или умишлена безстопанственост.

В името на законосъобразността, областният управител трябва да изпълни служебните си задължения! В противен случай държавата ще бъде ощетена със стотици хиляди левове, което може да доведе до самосезиране на компетентните органи!

БЛИЦ ЩЕ СЛЕДИ ПОД ЛУПА ДЕЙСТВИЯТА НА МАРИЯ НЕЙКОВА!

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ ПО ГОРЕЩАТА ТЕМА!