Да, чували сте, че след секс е хубаво да отидете по малка нужда. Но това далеч не е достатъчно, за да подсигурите здравето на вашата вагина. „Добрата хигиена е задължителна и то най-вече след сексуален контакт. Сексът може да ви докара нова бактерия, която да предизвика възпаления във вашата вагина“, обяснява Шери Рос, гинеколог и експерт по женско здраве в клиника в Санта Моника.
И както вече споменахме, пишкането след секс не е единственото нещо, което можете да направите, за да се предпазите от инфекции на пикочните пътища и други здравословни проблеми. Ето пет лесни за изпълнение и ефективни ритуала след секс, които ще запазят здравето на вашите интимни части.

1. Подмийте се с неароматизиран сапун/интимен гел и вода
„Лубрикантите, пръстите, устните и ректума увеличават шансовете за пренасяне на бактерии и развиване на инфекция в интимната област“, казва Рос, като препоръчва да се използва неароматен сапун за почистване на дамските ви части след секс. Вътрешно почистване не е необходимо: Влагалището има свой собствен цикъл на вътрешно измиване, което го поддържа чисто и балансирано, добавя тя. С други думи, не си правете никакви вагинални душове!

2. Вана с кокосово олио
Освен че ще се поглезите след хубавото изживяване, ваната с кокосово масло е много полезна, защото хидратира кожата от външната страна на влагалището и успокоява всяко вагинално подуване или възпаление, което може да се получи след секс, казва Рос. Това също намалява риска от инфекция, твърди тя.

3. Пийте вода
Както след тренировка, така и след секс е важно да се хидратирате. Не само, защото сте се изпотили, а и защото някои части на тялото ви може да са протъркани и трябва да получат повече естествена лубрикация. Освен това водата ще ви помогне да отидете по-бързо до тоалетна и да изхвърлите досадните бактерии от пикочния си мехур.

4. Хапнете нещо с пробиотици
„Кисело мляко, кимчи, комбуча и други ферментирали храни имат същите добри бактерии, които се намират във влагалището“, казва Кели Каспър, гинеколог в Здравния университет в Индиана. Една лека закуска след секс може да помогне за попълване на добрите бактерии в организма и намалява риска от гъбична инфекция.

5. Памук или без бельо
След като вече сте се почистили, оставете мястото да се проветрява като заложите на памучно бельо, което не пристяга плътта или направо сложите халата или пижамата на голо. В никакъв случай не слагайте изкуствени материи, които могат да запотят мястото, а влагата да подпомогне развитието на бактерии.

Източник: tialoto.bg.

За повече ценни съвети, вижте ТУК!