Ако България изпрати отбранителна военна помощ на Украйна, това не ни въвлича във война. Това заяви зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов пред bTV.

Божилов се надява парламентът да даде отговор дали трябва да се изпрати военна помощ на Украйна или не. Едно такова решение е мнотофакторно - политическа оценка и анализ на военната възможност.

Той добави, че България може да даде на Украйна военна екипировка, каски и бронежилетки. Изтребителите МиГ-29 и C-300 не могат да бъдат предоставени от нас с аргумент, че изпитваме дефицит и са крайно необходими за защита на военновъздушното ни пространство, уточни Божилов.

Българската армия за отбраната на страната разчита на българската армия и на всички армии на съюзниците ни. Батальонните бойни групи е новият отговор на НАТО на заплахите, коментира Божилов за създаването на българската батальонна бойна група. Водя се разговори с Италия, Великобритания и Албания. Всичко зависи от това какви способности няма българската армия, за да бъде запълнена от другите чуждестранни групи.

Идеята на бойната група е да покаже солидарност, но и да помогне на страните от Източна Европа. Щом заплахата отмине, бойните групи ще бъдат разформировани. Руски самолети често прелитат в близост до границите на България, което предизвиква изпращането на изтребители, които да съпроводят тяхното изпращане.

Йордан Божилов се надява, че Русия няма да прибегне до използването на ядреното оръжие. Българското небе е сигурно, имаме всички средства да осигурим охраната и отбраната, увери той.

Божилов подчерта, че има подготвени летци за изтребителите МиГ-29, като се обучават и за Ф-16. През следващата седмица се очаква да дойдат у нас нидерландски изтребители Ф-35.

Не са забелязани плаващи украински мини в териториалните води у нас.