„Бях изненадан от постъпката на затворника Пелов. Любопитното е, че точно в деня, в който излезе това писмо, получих от Фейсбук предложение да стана приятел с Пелов – с онази му характерна снимка. По-късно се консултирах с експерти и разбрах, че във Фейсбук има много фалшиви негови профили”. Това обяви зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов в предаването  "Денят на живо" по Канал 3 във връзка с писмото на единия от двамата избягали затворници - Владимир Пелов, в което той твърди, че е несправедливо осъден. 

„Определено писмото бе неочаквано. Трябва да разберем, че пред нас не стои обикновен престъпник. Пред нас стои един решителен човек и това се вижда от факта, че иска да занимава цялата общественост със себе си”, допълни зам.-министърът.

„Предстоят конкретни наказания на нашите служители. Дисциплинарните производства нямаха за цел да установят как е влязло оръжието в затвора. С това се занимава конкретен отдел на полицията. Дисциплинарните производства разглеждат работата на служителите на затвора. Те са общо 14 производства”, каза още Проданов. 

Той обясни, че предстои реорганизация в затворите, благодарение на което се очаква да се увеличи състава на служителите с няколко десетки, което е важно с оглед на кадровата криза. 

Относно материалната база и техниката той обясни, че ще бъде много трудно тя да се подобри. 

„Проведени са разговори и има предложения. Но става въпрос за финанси. Единственият начин да се намерят тези пари, трябва да се премине към преструктуриране на разходите, което не е лесно. Може би ще трябва да се откажем от някои ремонти, които бяха планирани”, обяви Николай Проданов. 

Относно посещението на главния прокурор на САЩ Джеф Сешън Николай Проданов обяви, че основна тема на разговорите с него са били Договора за екстрадиция между двете държави. Той самият обаче не е присъствал на срещите, заради което не пожела да влиза в детайли по темата.

В заключение относно управлението и дали някога той и партията му Обединени патриоти ще изпаднат в опозиция проф. Проданов обяви:

"Не мисля, че това е съвсем предстоящо" - и така изрази мнението си, че не очаква предсрочни избори.