Заместник-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова присъства на днешната церемония по първа копка, дала началото на изграждането на автомагистралата "Русе – Велико Търново". 

"За мен е особено важно, че бях днес тук, за да покажа своята ангажираност и подкрепа към този проект, който е от ключово значение не само за региона, но е и важна част от основната пътна инфраструктура на България", заяви Кирова в словото си при първата копка на важната пътна артерия за България, но и за Европейския съюз (ЕС).

Ето какво още заяви замеснтик-шефката на парламента, поздравявайки и гражданите на Северна България:

"Освен, че е част от Паневропейския транспортен коридор, тя е и основна артерия за връзката север-юг.

Изграждането на магистралата Русе-Велико Търново е проект, за който се говори от години. 

И тази магистрала, както и скоростния път Видин - Ботевград е изключително необходима за региона, не само защото ще осигури транспортна свързаност между селищата и ще допринесе за тяхното икономическо развитие, но и ще  направи пътуването по-безопасно, тъй като всички тук сме свидетели на катастрофите отнели десетки човешки животи. 

През последните 3 години сме свидетели на това как може да бъде спряно развитието на инфраструктурата в България. 

Това повече не трябва да допускаме. 

Какво бе  направено за Русе - Велико Търново от кабинета Борисов:
1. Магистралата бе вкарана в програмата на ЕС за Транспортна свързаност 2021-2027.
2. Бе изготвен идейния проект 
3. Бяха подготвени Парцеларните планове още през 2020г., стартираха и процедурите за избор на изпълнител. 

Три години безвремие и застой не могат да компенсират загубата на човешки животи и огромното закъснение на реализацията на това трасе не може да не ни тревожи. 

Едновременно с това няма как да не ни амбицира като общество, за да проследим с внимание изпълнението на този проект. 

Надявам се, че тази символична първа копка ще е начало на реални строителни действия. 

Всички сме свидетели на обекти, на които са правени по 2, 3, 4 първи копки. И се надявам тук, това да не се случи. 

Очаквам първия, както и втория етап да бъдат изпълнени качествено и в срок. 

А третия, най-дълъг етап от общо 132та км , за който обществената поръчка ще бъде обявена през 2024г. е предизвикателство, но и отговорност за Министъра на Регионалното развитие и благоустройство, г-н Цеков. И както той ни увери в парламентарната комисия за него ще се положат усилия, за да не се допуска повече застой по важните за всички граждани на Северна България проекти, както Русе-Велико Търново,  така и Видин-Ботевград и АМ Хемус. 

Разчитам на усилията, които се полагат от  него всички спрени инфраструктурни проекти да бъдат възобновени и изградени качествено и в реално време. 

Длъжни сме да си вземаме поука от допуснатите грешки. И да не ги повтаряме. 

За да се случи един толкова важен инфраструктурен проект са нужни много усилия и уважение към онова, което другите са направили преди теб. 

Трябват приемственост и диалог, вместо крясък и юмруци. И аз вярвам, че този срамен  етап на отрицание и нищоправене ще остане в миналото. 

Уважаеми дами и господа,
Днешния ден е доказателство за това, че когато институциите и политически отговорните лидери се обединят, те могат да работят заедно и да постигат резултати. 

Така, че днес не случайно се събрахме представители на  законодателна, изпълнителна и местна власт. 

Това е начин да покажем, своята отговорност към проблемите и тяхното решаване. И днешната първа копка е доказателство, че обединени институциите могат да се справят с големите инфраструктурни проекти, които са от национално значение и чието реализиране е изцяло отговорност на държавата. 

И накрая припомням, че средствата са по Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027, която е приета от Европейската комисия и по която се предвиждат инвестиции  в размер на приблизително 1,61 милиарда евро.  И за да сме тук сега са положени усилия още през 2020г , когато освен идейния проект и изработването на парцеларните планове е обявена  процедурата за избор на изпълнител и е защитен проекта пред европейските институции. 

Пожелавам на гражданите на региона на същото място да бъде прерязана лентичка за вече построената магистрала. Тогава ще е изпълнено с успех днешното начало".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук