"Много е трудно да се докаже евентуален умисъл. Нужна е промяната в законодателството, за това, как да се квалифицират престъпленията, които се извършват под въздействието на алкохол или наркотици", това каза зам. шефът на Националната следствена служба Ясен Тодоров.

Той уточни, че главният прокурор Иван Гешев е предложил такива промени преди повече от две години, но не е имало реакция от законодателните органи.

Според него на лицата шофиращи след употреба на наркотици и алкохол трябва да им бъдат отнемани автомобилите

"Трябват много строги икономически санкции, които ще подействат. Не съм привърженик на теорията, че със завишаването на наказанията се засилва превенцията. Превенцията е да знаеш, че като караш пиян, ще те спрат и ще те свалят от автомобила", посочи той.

"Приключихме производството в срок, който учуди и адвокатите. Предстои един състезателен съдебен процес. За да бъде вкаран обвинителен акт в съда прокурорите са счели, че са събрани достатъчно доказателства. 

С навременните си действия по горещи следи след първите часове от ПТП-то екипът от следователи успя да събере всички възможни доказателства", каза той за делото "Семерджиев", което влиза в съда.

Според него, Георги Семерджиев ще твърди, че не е управлявал автомобила убил двете момичета.

"Той има 5 обвинения, и понеже се прави кумулативно наказание, не може общото наказание да надвишава с 1/2-ра най-тежкото от обвиненията. Теоретично наказанието може да стигне до 30 години от лишаване на свобода. При нас не е като при Щатите, където може да те осъдят на 200 години", обясни Тодоров.

По неговите думи, освен досъдебно производство за полицейски чадър, има и икономическо дело за това как той подържа такъв стандарт на живот. Има досъдебно производство за извършване на данъчни престъпления.

Разпитани са множество полицейски служители, няма данни той да е бил защитен свидетел на прокуратурата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук