Под контрол е развитието на заболяването коронавирус. Днешните високи данни се дължат на закъснение в отчитането на резултатите от два дни, обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред БНТ.

"Следим всичко. Инфекцията се разпространява на клъстерен принцип - определени колективи, производства, лечебни заведения, домове за социални услуги.

Оттам идват много бройки наведнъж. Опитваме се да наложим на места за обществено ползване определени правила, за да ограничим разпространението на коронавирус", заяви д-р Бойко Пенков.

Тревожно: България с нов черен рекорд по брой починали от К-19 за денонощие

Засега няма показания да се стига до крайни мерки, заяви още той.

"Ние трябва да се научим да живеем в тези нови условия. Разчитаме на науката да започнем да лекуваме коронавируса", допълни д-р Пенков.

Не всички болници поддържат COVID отделения, но има достатъчно места за лечение на болни. В момента има налични 8400 легла, заети са само 1221, каза още зам.-министърът на здравеопазването.

Има средства до края на годината, за да може да се покрие труда на хората, които имат пряк досег с болестта коронавирус, увери д-р Пенков.