Американската компания Johnson&Johnson прекрати опитите за ваксина срещу коронавирус поради идентифицираното "необяснимо заболяване" на един от участниците, се твърди в изявление, публикувано на уебсайта на компанията, пише БГНЕС.

"Временно спряхме разпределение на дозите от ваксината срещу К-19 във всички наши опити, включително третата фаза, поради необяснима болест при участник в проучването", се казва в прессъобщението. Както отбелязват в компанията, изследването и оценката на състоянието на пациента се извършва от Независимия комитет за наблюдение на данните и безопасността на изследователските субекти (DSMB), както и от редица медицински специалисти.

Според данните, представени на 25 септември на уебсайта на електронната научна библиотека medRxiv, ваксината, разработвана от американската компания, е причинила траен имунен отговор през първата фаза и първия етап от втората фаза на клиничните изпитвания.

Johnson&Johnson започна третата фаза на клиничните изпитвания на своята ваксина на 23 септември. В проучването участват 60 000 доброволци в 8 държави на 3 континента.

Компанията се надява, че ако ваксината докаже своята ефективност и безопасност, тогава първите партиди ще бъдат на разположение за сертифициране в началото на 2021 година.

Това е вторият такъв случай, след като тестването на т.нар. Оксфордска ваксина беше спряно за малко от AstraZeneca, но по-късно беше подновено, а в медийното пространство се появиха редица въпроси какви точно проблеми са се появили - вероятно неврологични.