Буквално часове след като стана ясно, че главният прокурор Иван Гешев ще търси помощ от САЩ за затварянето на торент тракера zamunda.net, потребители в социалните мрежи започнаха да забелязват, че достъпът до сайта е разпокъсан, а на моменти дори несъществуващ. 

Засега обаче няма ясна информация дали причината за това е преднамерено действие от страна на Прокуратурата или се касае за случайност, или самите собственици на домейна умишлено са прекратили достъпа до сайта след като стана ясно, че ще бъдат атакувани.

Фактът обаче е такъв – при опит за отваряне на сайта, който се използва от милиони в България и чужбина, потребителите са посрещнати от грешка 502, където графично е описано, че браузърът работи, сървърът също функционира, но самия хост – zamunda.net е неработещ. В същото време обаче останалите торент тракери в България функционират.

Към 14:00 ч. днес сайтът се отваря спорадично. В голяма част от случаите, ако зареди началната страница, то самите подстраници с торентите не се зареждат. Такава е ситуацията от вчера около 20:00 ч. досега.

Припомняме, че между 2013 и 2017 г. България бе поставена в „черния списък” на Финансовото министерство на САЩ заради изоставащите ни политики по защита на авторското право. Точно в този период във въпросния сайт

zamunda.net бяха въведени и няколко любопитни промени. Първо сайтът се раздели на два домейна zamunda.net и zamunda.se. Второ вместо „Торенти”, подразделът за теглене на файлове бе именуван „Банани” – очевидна препратка към известната българска група „Замунда банана бенд”, откъдето идва и името на сайта.

Друг е въпросът обаче дали ако в момента ставаме свидетели на атака срещу торент тракера, тя ще е успешна, дори и с подкрепата на САЩ. Припомняме „съдбата” на един от най-известните такива сайтове – thepiratebay, който въпреки че бе многократно затварян, все още съществува в интернет пространството в пълния си вид, а достъпът до него е свободен за всеки дори без използването на специален софтуер.