Болницата в Шумен вече е препълнена с пациенти с коронавирус и не може да приема нови. През изминалата нощ дори се е стигнало до връщане на хора. Заради кризата в болничното заведение в града пристигна заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Над 220 са пациентите, настанени в COVID-отделенията на шуменската болница. Броят на диагностицираните продължава да расте, а местата, освобождавани от изписани пациенти, не могат да поемат новите.

Затова се обсъжда дори и вариант – пациенти с подобрение да бъдат изпращани за домашно лечение, преди да са напълно оздравели. Друга опция е – пациентите да бъдат насочвани в лечебни заведения от съседни области, като вече има съгласие от две по-малки болници.

В шуменската болница има разкрити 189 легла за лечение на коронавирус, всички те обаче са заети.

„Снощи имаме върнати пациенти. Приехме онези, които бяха в критично състояние. На останалите взехме телефонните номера и ги върнахме вкъщи. Ако се почувстват зле, да ги приемем. Аз днес вече мога единствено да приема толкова, колкото се изписват. Нямам възможност да разкрия нови сектори”, посочи директорът на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов.

За да може все пак болницата да поеме наплива от пациенти с COVID-19 има и предложение за ускорено изписване.

„Когато човек се чувства клинично по-добре в болницата - да бъде изписан в дома, където да се продължи лечението”, посочи д-р Бойко Пенков.
Единственият спешен вариант обаче остава пациентите с коронавирус да бъдат преместени.

„Поставихме задача на Националния координационен щаб в София да обсъди със съседни области възможности за приемане на пациенти от Шумен”, добави д-р Пенков.

Подготвя се и законова промяна, която да даде възможност на директорите на регионалните здравни инспекции, със своя заповед, да командироват принудително лекари в болници, които изпитват недостиг на медици.