Към 12.00 часа трафикът по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и главните пътища е интензивен, но движението към момента се осъществява нормално и без затруднения. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - София.

Екипите на ОДМВР- София подпомагат и контролират трафика по основните пътни артерии в областта. Днес, за времето от 16 до 20 часа, влиза в сила забраната за движение на МПС над 12 тона по автомагистралите и следните участъци от републиканската мрежа:
∙ път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - Софийски околоврестън път в посока София; ∙ път I-1 - от Благоевград до ГКПП „Кулата“;
∙ път I-4 п. в. „Коритна“ - Велико Търново - Шумен; ∙ път I-5 Русе - Велико Търново;
∙ път I-8 ГКПП „Калотина“ - София;
∙ път I-9 Варна - Бургас;
∙ път II-18 Околовръстен път на град София;
∙ път II-99 Бургас - Царево.

Тежкотоварните превозни средства ще бъдат спрени и в последния почивен ден 6 май (понеделник) за времето от 14 до 20 часа. За облекчаване на трафика и повишаване безопасността на движение от 10 ч. в петък - 3 май, до 10 ч. в неделя - 5 май, ще има две ленти за Бургас и за Варна и една за София в района на виадуктите, които се ремонтират на автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“.

От 10 ч. в неделя - 5 май, до 10 ч. във вторник - 7 май, когато много хора ще пътуват към столицата, в същите участъци ще има по две ленти за София и една за Бургас или Варна. Целта е по-лесно предвижване в пиковите дни и часове в участъците с ремонт на двете магистрали. По информация на Агенция „Пътна инфраструктура“:

На АМ „Тракия“ се ремонтира платното за Бургас на виадуктите - при 13-ти, 15-ти и 20-ти километър и над река Елшишка при 89-ти км на автомагистралата. За да се избегне отсечката в ремонт над река Елшишка при 89-ти км на АМ „Тракия“ шофьорите могат да ползват и следните алтернативни маршрути: пътен възел „Церово“ на АМ „Тракия – път III-8402 /Виноградец – Карабунар – Злокучене – Септември/ – път I-8 /Лозен – Звъничево – Пазарджик/ – път II-37 /Пазарджик/ – пътен възел „Пазарджик“ на АМ “Тракия“; пътен възел „Церово“ на АМ „Тракия – път III-8402 /Виноградец – Карабунар – Злокучене – Септември/

– път I-8 /Лозен – Звъничево – Пазарджик/ – пътен възел „Цалапица“ на АМ “Тракия“; пътен възел „Калугерово“ – път III-803 /Динката – Драгор/
– път II-37 – пътен възел „Пазарджик“ на АМ “Тракия“. На АМ „Хемус“ на територията на Софийска област се ремонтират виадуктите при 19-ти, 36-ти, 37-ми и 51-ви километър и тръбата за София на тунел „Витиня“.

В участъците при 19-ти км /виадукт „Потоп“/ и при 36-ти и 37-ми км /виадукт „Коренишки дол“/ от 10 ч. в петък - 3 май, до 10 ч. в неделя - 5 май, ще има две ленти в посока Варна и една за София, а от 10 ч. в неделя - 5 май, до 10 ч. във вторник - 7 май, съответно две ленти за София и една за Варна. На виадукта при 51-ви километър трафикът преминава двупосочно в платното за София. Поради ремонт на тръбата за София на тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“ движението за превозните средства до 12 тона се осъществява двупосочно в основно обновената тръба за Варна, която е с вентилационни, пожароизвестителни и осветителни системи.

След ремонта и тръбата в посока столицата ще бъде в същия вид и със същите системи за безопасност. Алтернативен маршрут на АМ „Тракия“ в посока Бургас е Подбалканският път I-6, а на АМ „Хемус“ в посока Монтана и Видин - проходът „Петрохан“ и Искърското дефиле. Традиционно по трасетата са разположени допълнителни полицейски екипи, които следят за безопасността на движението и недопускане на автомобилни колони в участъците с въведена временна организация на движението поради ремонтни дейности, като имат готовност за регулирането му при необходимост.

Към 12 часа трафикът по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и главните пътища на територията на ОДМВР- София е интензивен, но движението към момента се осъществява нормално и без затруднения. ОДМВР- София вече привежда в изпълнение създадената организация и планирани мерки за контрол, подпомагане и регулиране на движението във връзка с очаквания интензивен трафик преди, по време и след края на празничните дни.

Служителите, работещи по контрол на пътното движение, ще бъдат ангажирани приоритетно към подпомагане и регулиране на движението, контрол на водачите с рисково поведение /неправилно изпреварване, неправилни маневри, отнемане на предимство/, както и на водачите с опасно и демонстративно управление без необходимата дистанция, които извършват рискови маневри, изпреварване или преминаване от една лента в друга, създавайки непосредствена опасност за останалите участници в движението. Засилен ще е контролът и по отношение спазването на скоростните режими, управлението на МПС след употреба на алкохол и от неправоспособни водачи.

Обръщаме внимание на водачите, че санкцията за движение в аварийната лента при първо нарушение е в размер на 1000 лева и 3 месеца лишаване от правоуправление спрямо водача.

Санкцията за нарушаване на забраната за движение на МПС над 12 тона е в размер на 300 лева и 1 месец лишаване от правоуправление спрямо водача и спиране на МПС от движение за 1 месец спрямо собственика.