- Д-р Николова, колко ваксини е реално да се поставят на ден от един лекар?

- Оптималният вариант е 15-20 човека. Без да нарушаваме работния процес за останалите пациенти, нуждаещи се от медицинска грижа. Лично за мен би било трудно да поставя 40 ваксини, ако не ги отделя извън времето, в което извършвам другите неща, или пък не знам как ще натоваря останалия персонал.


Още сме в процес на вътрешна организация. Вече има колеги, които са записали по 200 човека. Дневната ваксинация ще зависи и от това какво количество ваксини ще получим.

Защото може да кажем ето този ден ще слагам ваксини, ще направя примерно 20 ваксини, но ако получа 10... В смисъл, ако получа една ампула за 10 човека или две ампули. Ще трябва да се съобразяваме с количествата, които получаваме.

- А готови ли са личните лекари за масовата ваксинация и кога мислите, че тя може реално да стартира?

- Трябва все пак да има налични ваксини. Освен това няма само ние да извършваме тези ваксинации. Има разкрити имунизационни кабинети по болниците. Ще продължат да работят и кабинетите по районните здравни инспекции, има мобилни екипи, както и сега по домовете за възрастни хора.

Така че тежестта по тази дейност ще бъде разпределена по няколко звена, за да може все пак да се справим в сравнително бърз порядък. Имаме уверението, че ще може по-отдалечените райони да бъдат снабдявани с ваксините, защото, представете си, има райони, които са на 30-40 км от друго населено място.

Един колега няма как да пътува всеки ден, за да взима ваксини. Ще трябва по някакъв начин да бъде подпомогнат в доставката. Имаме уверението, че ще има помощ при логистиката и доставката на ваксините.

Още повече, знаете, те изискват по-специфично съхранение. Коментирано е и това, че трябва малко да се промени дейността по отношение административната част с нанасянето и пренасянето на ваксините.

Ще можем да ги внасяме в програмата, с която в момента работим, след което тази информация да бъде подавана в COVID системата, за да не се налага да описваме една ваксина на няколко места.

Защото това ще забави нормалната дейност на кабинета и ще ни отнеме от времето, в което ще можем да извършваме ваксинация. Заради това – по-малко писане, повече прегледи и повече ваксини. Това искаме да постигнем.

- Има ли вече интерес от страна на хората да се запишат за ваксиниране срещу COVID-19?

- Да, има. В последната седмица се повиши интересът на пациентите към поставянето на ваксина. Обаждат се всеки ден.

Само за петък имах над 12 обаждания на пациенти, които желаеха да се включат в списъка за имунизации и имаха желание това да стане в най-бърз порядък. Има и хора, които са скептични по отношение на ваксината, но не е малък и процентът на хората, които искат да си поставят.

- Записвате ли приоритетно по-възрастните хора?

- Не, който се обади, го записвам в списъка, защото в крайна сметка е важно да се знае бройката на хората, като ще се започне по всяка вероятност с тези на и над 65-годишна възраст. Желателно е да имаме бройката, за да се знае какво количество трябва да получи един общопрактикуващ лекар.

- Пациентите ще могат ли да избират коя ваксина да им се постави?

- На този етап - не. Това са хора, които сме лекували от години и които са ни се доверили. Те са наясно, че например аз ще направя най-доброто за тях. Но с каква ваксина и дали ще има възможност за избор, би могло да отговори министерството, защото в момента ваксинираме с това, което имаме.

Трябва да се знае, че например при „Пфайзер/Бионтех“, когато се вземе флаконът и се разтвори, той трябва да се постави на 5 човека. Нещата са зависими, като отворим ампулата, която съдържа 5 дози, не можем да я съхраним за следващия ден, а трябва да я поставим в същия ден.

- Ще има ли коридор за ваксинационните дни, както примерно при малките деца?

- За коридори не говорим. Идеята е всеки от личните лекари и въобще всеки един от центровете, които ще осъществяват тази ваксина, да може да избере съобразно спецификата на профилактиката, структурата и съобразно натовареността.

Пазим се малко от схемата. Сега са вкарани два коридора за деца, ако вкараме още три за възрастни, няма да може да се осъществява и другата лечебна дейност по отношение на острите и хронични заболявания и на профилактиката.

Преболедувалите също ще трябва да дойдат, за да ги контролираме. Идеята е всеки един от нас да може да си направи сам организацията кога и как да извика тези хора, за да им бъде поставена ваксината. Но това все пак зависи от нашата колаборация с пациентите.

Ако аз днес ще извикам десет човека, ще се съобразя с времето, което им е удобно. Все пак това са работещи хора, не може да им кажем, че ще поставяме сутринта от 8 до 10 - колко от работещите ще могат да дойдат в този момент.

Всеки един от нас, съобразно списъка, който е предал, се обажда на пациентите и казва - ти можеш ли в толкова часа, ти в толкова.

Да, мога, за моите 5-6 часа кабинетно време да си разделя и запиша часовете на хора, които ще дойдат тогава, когато е удобно и за мен, и за тях. Важно е за мен и пациентите да е удобно.

- През какъв интервал от време може да се поставят ваксините срещу COVID-19 от тези, които са годишни реимунизации за дифтерия и тетанус?

- По отношение на COVID-19 и грип има ясно фиксиран срок от три седмици, така че предполагам и при тетануса ще трябва да се спази срок от 3-4 седмици. Говорим принципно. Тетанус се поставя през цялата година - от януари до декември.

Ние чисто логистично сме готови, имаме хладилниците, тези хладилници се темперират, имаме къде да ги съхраняваме ваксините. Тази дейност ни е рутинна, ежедневна.

- При какви стойности на антителата е препоръчителна ваксинацията?

- Ами, когато изследваме количеството на носителя на антитела, той е повишен три или четири пъти над нормата, в този момент този пациент би могъл да изчака и да не се имунизира на този етап.

- AstraZeneca заявиха, че ваксината им е ефективна до 65 години, защо до тази възраст?

- Ами това си е тяхно проучване, не можем да го коментираме.

- Ще се съобразите ли с тази информация?

- След като производителят казва нещо, как да не се съобразим. Те са направили клиничните проучвания и са проследили какъв титър на антитела са изработили съответно пациентите след поставяне. „Пфайзер“ нямат противопоказания по отношение на възрастта, „Модерна“ също.

За момента в страната се работи с тези две ваксини. Сигурно е, че министерството ще се съобрази с всички указания, предписания и противопоказания на производителя на една ваксина, когато тя се отпуска за поставянето от лекари.

- Какво е притеснителното при мутациите на COVID-19?

- Мутацията, доколкото знаем за южноафриканския, африканския щам, са доста по-агресивни, по-вирулентни, по-лесно става заразяването.

Снижена е малко възрастовата група - ако досега щамът засяга предимно хората в по-напредналата възраст, то сега се очаква да се ангажират малко повече по-младите хора.

Другото, което аз четох, е, че обикновено при младите протичаше предимно със загуба на вкус и обоняние, докато при новия щам го няма толкова отчетлив този симптом, но пък има по-тежко клинично протичане.

Дано не ни се наложи да се сблъскаме с по-голям брой пациенти, които са болни. Знаете, през ноември и декември бяха доста високи бройките на пациентите, които се наблюдаваха вкъщи.

Имаше период, в който бяхме стигнали до 85-86 хиляди, които се наблюдаваха у дома и се лекуваха дистанционно от личните лекари.

Имала съм пациенти, с които съм правила по десетина разговора за деня, за да може всяка една промяна в състоянието да я обсъждаме и съответно да вземем решение какво да се прави. И за нас, и за пациентите беше много тежък период. Надявам се да не се повтаря.

- Допускате ли нова вълна?

- Надявам се все пак да се справим. Това, през което минахме - този локдаун, да има не само негативни последици, но да има и по-дългосрочен ефект по отношение на това, че ще стигнем пролетта и лятото, когато температурите ще станат по-високи и малко по-трудно ще бъде на вируса да се разпространява.

Знаете, на открити пространства той не съществува така както в затворените помещения, пък пролетта хората се събират и излизат повече навън, отколкото в затворени пространства.

- Размина ли ни се грипната вълна или се препокри с COVID-19?

- Нормално, просто мерките не дадоха възможност на грипа да се развива. При предишните грипни епидемии какво се правеше - затваряха се училищата.

Учениците и в момента не ходят. Слагаха се маски и се правеше много изявена дезинфекция, отваряше се и се проветряваше.

Ние сега правим далеч повече неща, отколкото когато сме обявявали грипна епидемия: ходим с маски, мием ръцете, проветряваме помещенията, не се събираме на закрито, учениците и университетите не работят, знаете, не работят молове, театрите са на капацитет от 30%, просто няма как да се пренесе от човек на човек.

В края на краищата всяко инфекциозно заболяване се подчинява на едни и същи правила на разпространение. А и другото е, че много трудно два вируса могат да съществуват по-едно и също време в един гостоприемник.

Визитка:

-Д-р Гергана Николова е общопрактикуващ лекар с над 30 години стаж

-Специализирала е вътрешни болести и обща медицина

-Член е на Управителния съвет на Българския лекарски съюз

Източник: Монитор