Поредният скандал за имот в центъра на София, фалшифицирани документи и нагла кражба на дело от съда се крият най-вероятно зад заливането с киселина на инж. Симеон Борисов, пише в. “24 часа”.
Всичко започва в началото на годината, когато Борисов от името на фирмата “Шез” ЕООД обжалва заповед на главния архитект Петър Диков, разказаха запознати с разследването. Със спорната заповед е одобрен подробен устройствен план в кв. “Красна поляна”, предвиждащ строеж на 14-етажна сграда с 4 нива под земята на площ от близо 2 дка в карето между бул. “Стамболийски”, ул. “Татарли” и сградите “Химкомплект” и “Нипроруда”.
Първото заседание по делото за обжалвания акт е било на 3 март в административния съд. Ответникът по него – Дирекцията по архиектура, не изпраща представител, но за сметка на това се явява адвокат на фирма “Агро Гранд БГ” ООД като засегната страна. През 2005 г. “Агро Гранд БГ”, чийто собственик е египтянинът Ахмед Ахмед, купила терена от “Химкомплект”. По-късно комшиите на новите собственици научили, че има изготвен и одобрен проект за строеж на 14-етажна сграда с няколко нива под земята. Според жалбоподателя допуснатото застрояване е 4.5 пъти по-голямо от предвиденото в общия устройствен план.
Второ заседание по делото няма. То е прекратено, тъй като в деловодството на съда пристига молба с подписа на Симеон Борисов и печата на фирмата “Шез”, че оттегля иска си. Решението за прекратяване на е обжалвано от жалбоподателя с аргумента, че молбата за отказ не е подадена от него, а подписът и печатът върху нея са фалшиви. Едновременно с това Борисов уведомява и прокуратурата за подправения документ.
При последвалата проверка по дознанието, образувано от районната прокуратура, станало ясно, че цялото дело е изчезнало от административния съд. Междувременно главният архитект Диков спира временно строителството на спорния проект, а в административния съд стартира процедура по възстановяване на делото. Вечерта на 3 ноември Борисов е нападнат през офис в кв. “Лозенец”. 32-годишният бивш рейнджър Мариан Геочелов се прицелва в лицето му със спринцовка, пълна с киселина. За щастие горящата течност засяга само част от шията на инженера, който с помощта на минувачи залавя нападателя. Инцидентът става ден преди поредното заседание по възстановяване на изчезналото дело за мегастроежа на бул. “Стамболийски”. Тепърва криминалисти ще трябва да докажат има ли връзка между двете събития. /БЛИЦ