Установени са 11 нови положителни проби и общо стават 105 заразените. 2 в Смолян, 2 от Пловдив и още 7 в София. Това обяви шефът на Кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг. 

226 хиляди са случаите в света. 

"В Стара Загора са потвърдени случаите от Пловдив, единият лежи с Инфекциозна клиника. В София са 7 лица, от които единият е свързан с Банско. Прибрал се е преди четири дни от там", обясни още ген. Мутафчийски. 

Той отбеляза, че само клошарите са останали по улиците и посочи, че гражданите спазват все повече рестрикциите.

"Ще сигнализираме в Столична община за хората изпаднали в това положение", каза ген. Мутафчийски. 

"Състоянието на заразените е стабилно. Единственото тежко състояние е на един пациент от "Пирогов", който е интубиран, но симптоматиката е такава. Днес има едно дете, което е на 8 години. То няма никакви оплаквания, но е било контактно с баща си, който е с коронавирус", допълни той. 

Ген. Мутафчийски припомни, че всеки, който наруши карантината попада под ударите на властта и отбеляза, че вече има много такива случаи. 

"Преглеждане качествено на 40 хиляди души, които се прибират на територията на страната е невъзможно. Казах, че моделът на мерките ще се промени. Предприехме ги с по-голямата рестрикция и отцепването на цели населени места. Към момента не се предвиждат нови промени", допълни той и припомни, че най-големият ефект в тази ситуация е изолацията. 

"60-годишен шофьор от Банско е починал. Хвалел се е, че е пробил блокадата, но аутопсията ще покаже от какво точно си е отишъл човека", каза той. 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!