Правителствената пресслужба хвърли в шок жителите на град Царево с разпространено до медиите съобщение в 17,15 часа днес, че навръх Възкресение Христово на Велика Събота премиерът Кирил Петков ще пристигне в църквата им „Свето Успение Богородично”.

Текстът е кратък, но в него ясно се казва, че "премиерът ще се запознае с пораженията върху църковната сграда от последното земетресение" (точен цитат от тревожното прессъобщение, б. а), пише "Флагман".

Това ще стане около 23 часа. След това Петков ще остане за богослужението.

Сеизмична активност обаче в този район на Южното Черноморие не е регистрирана от десетилетия и никой от миряните не знае да има проблеми със стабилността на сградата в кв. Василико.

Действително това е най-старият православен храм на Царево, датира от 1810 г., но през годините на управление на ГЕРБ църквата не само бе прехвърлена от държавата към Светия Синод, но и 12 дка около нея – за църковни нужди. Това стана през 2012 г. и имотът бе поет от отец Стоян Кралев. Районът е облагороден, бе вдигната и камбанария, а сградата е стабилизирана. 

За сериозни разрушения и пукнатини от земен трус и природно бедствие местен не е чувал. Проверка в регистъра на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН показва, че в последните повече от 10 години там не е засичан трус. Царевци също не са усещали да ги люлее земетръс.

„Като кмет на община Царево трябваше да знам, че има поражения по тази църква след земетресение. Ако е имало силен трус, то не е усетен нито от мен, нито от жителите на общината. Аз съм кмет от 11 години и не помня тук да е имало сеизмологична активност.

Макар че ме питате извън работното ми време, аз вече разговарях с няколко от най-възрастните общински служители и те са убедени, че помнят земетресение в средата на 60-те години на миналия век. Ще се отзова на помощ на църквата, ако има такива поражения”, заяви Георги Лапчев пред бургаската медия, който се оказа запознат с предстоящата визита на премиера в нощта срещу Възкресение.

На този етап обаче не бил информиран къде ще отседне министър-председателят, нито и дали би приел официална среща в сградата на основно реконструираната и модернизирана Община.

Надежден източник на Флагман.бг твърди, че Кирил Петков ще пристигне с приятели в района на Царево всеки момент, с намерение да прекара Великденските празници край морето на юг. Петков предпочитал да отсяда в хотел „Морско конче” на къмпинг „Юг”, макар че имал особено влечение към живописния нос на къмпинг „Корал”, където през 2018 г. Община Царево разпореди да се събори незаконно вдигната от баща му къща.

Какъв трус всъщност прати премиера на 500 км от столицата за Великден, питат се българите.

Кирил Петков останал много огорчен, след като от НСО му съобщили, че само президентът Румен Радев ще представлява държавата на пасхалната литургия в Патриаршеския храм „Св. Александър Невски”. На премиера му препоръчали да отиде в близката до храм-паметника църква „Света София”.

Това обаче се оказало неприемливо за Петков и екипа му, тъй като там свещенослужителят бил с по-нисък сан от патриарх Неофит. Поради тази причина той бил посъветван от личния си имидж мейкър да предприеме фамозното пътуване до Царево, аргументирайки се с поражения на църква от последно земетресение.

Има обаче пряка връзка между свещенослужителя на храм „Свето Успение Богородично” отец Стоян Кралев (48 г.), партия „Продължаваме промяната” и имидж мейкъра на Петков, която има лятна къща в близкото до Царево село Изгрев и през сезона прекарва доста от личното си време в светата обител.

Може би това е една от причините отец Стоян Кралев да провежда истински пърформанси в Общинския съвет на Царево, където наскоро нахлу с резачка за дърва. Той публично обвини кмета Георги Лапчев от ГЕРБ, че отсякъл дърветата около църквата, както и че имало слухове, че ще се събаря камбанарията й. Миналото лято отец Кралев алармира медиите, че местната управа на ГЕРБ му дърпала шалтера на електричеството и нощно време улицата и храмът стояли тъмни. 

По скандала с камбанарията и отсечените дървета кметът даде обяснения и реалността се оказа различна.

Очаква се главен посрещач на височайшата делегация да е местният лидер на ПП ПП Емил Пейчев, който онзи ден бе и на Учредителното събрание на партията в Пловдив.