Според германско проучване горивата в България са най-скъпите в Европа, спрямо стандарта на живот. В сравнение с миналия Великден, сега плащаме с 25-30% повече. Според проучването българинът работи 40 минути, за да може да си купи литър бензин.

Алберт Райков е таксиметров шофьор от 20 години. За своя дългогодишен стаж той е изумен от покачването на цените на горивата, което влияе и на неговите доходи.

"Това е направо ненормална работа с тези горива. Не може да смогне човек. Сега давам на седмица по 100-150 лв. за гориво, а преди - 50-60 лева", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

Василев се хвали пред разорените българи: Бензинът ни е най-евтин

За ново поскъпване на горивата предупреждават и от Асоциацията на търговците, производителите и вносителите на горива. По думите на изпълнителния директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев в момента плащаме с около 25-30% по-скъпи горива в сравнение с миналия Великден.

"За последните 7-10 дни няма увеличение на цената на дребно по бензиностанциите. Въпреки че се вдигна през последните дни цената на суровия петрол, цената на дребно се задържа без промяна, т.е. тя изостава от цената на суровия петрол. Надявам се, поне до празниците да е така", изтъкна той.

Традиционно страната ни е с най-ниските цени на горива в ЕС, казват експертите. Доходите на българина обаче също изостават.

"В момента в Гърция е над 2 евро за литър дизел и над 2 евро за литър бензин. В България е около 3 лв. , т.е. с 30% по-ниско. Но и нашите доходи са с повече от 30% по-ниски от тези в Гърция", посочи икономистът Румен Гълъбинов.

Лъсна поредната лъжа на Петков и Василев: Бензинът по-евтин от нашия в 5 страни от ЕС, а дизелът...

За 2021 година България остава на последно място в ЕС по критерий "покупателна способност".

"Нашият паритет на покупателна способност е малко над 50% от средния за ЕС. За да се подобри това, трябва да се увеличат доходите, защото виждаме, че цените изпреварват нарастването на доходите", уточни още той.

Според експертите инфлацията у нас може да достигне и до 14 -15%. А стабилизиране на цените и намаление на инфлацията може да има едва след края на войната в Украйна.