Още един живот угасна в понеделник късно вечерта заради поредния шофьор, качил се зад волана в нетрезво състояние. Този път жертвата на новата социална епидемия, която е завзела България, е млад полицай, който е бил премазан от пиян джигит край ямболското село Маленово, докато изпълнява служебните си задължения.

Няколко минути преди трагедията патрулка спира за проверка движещ се покрай пътя мигрант. В същото време, докато течала проверката, солидно почерпеният с алкохол мъж профучал на пътя и помел единия от полицаите – не го видял. 

Този трагичен инцидент не е прецедент. Подобни зверски новини чуваме от месеци насам, а жертвите от епидемията по пътищата са стотици в последната година. Институциите обаче отказват да си говорят и единственото, което предприемат, е да замазват очите на зрителите на националните телевизии с обещания за „резултати“ и обявяване на „война на пияните и дрогирани шофьори“.

Ефектите от тези действия на държавата са нулеви – всекидневно пияните и дрогирани убийци зад волана избиват невинни граждани. Днес и един от служителите на самата държава, заклел се да брани реда и безопасността в обществото, стана жертва на тоталния разпад на държавността и на липсата на политическа смелост.

През уикенда, когато друг пиян и дрогиран шофьор уби на Околовръстния път в София френски гражданин, пътувал със съпругата си към летището, главният прокурор Иван Гешев коментира случая, наричайки войната по пътищата „огромен социален проблем“.

Безхаберието на институциите, липсата на всякаква ангажираност на политиците, а от там и чувството за пълна безнаказаност на пияните и дрогирани джигити по пътищата обаче не е обикновен социален проблем.

Той е придобил мащабите на огромна социална епидемия, от която всеки един от нас трябва да се страхува. Защото утре, минавайки по тротоара, може и нашият живот да бъде отнет от подобен индивид с половин менделеева таблица в организма си. Точно, както живота си преди три месеца загубиха две млади момичета, убити от друг рецидивст - Георги Семерджиев. Докога?

Докога социалната епидемия от убийци на пътя ще продължи, без да има реални мерки срещу нея. Време е поне разговорът за проблема да стартира.

В рамките на последните две години прокуратурата, която се оказва единственият реално ангажирал се със случващото се държавен орган, отправи поне два пъти към народните представители експертни предложения за промени в наказателните закони, с които се предлагат сериозни мерки срещу шофиралите след употреба на алкохол и/или наркотични вещества и предизвикали тежки пътни инцидент. 

Политиците от четири последователни парламента обаче заравяха главите си като щрауси в пясъка всеки път, когато публично се заговори за тези експертни законодателни предложения на държавното обвинение.

След всеки пореден инцидент със загинал под гумите на някой пиян или дрогиран, при който представители на прокуратурата и лично главният прокурор Иван Гешев алармираха, че трябва да се седне на масата и да се обсъдят спешни законодателни промени, политиците просто изчезваха, замлъкваха или се правеха, че не чуват.

Предложенията на обвинението – първото от май 2020 г. и второто от юни 2022 г. - отлежаваха по бюрата на депутатите. Нещо повече – бившата правосъдната министърка Надежда Йорданова в опита си да очерни прокуратурата и да изпълни политическата поръчка за свалянето на Гешев, дори го обвини пред ВСС в „уронване на престижа на съдебната власт“ и в „тежки нарушения“, защото е издал методически указания за подобряване на организацията на работа на прокуратурата по такива дела.

Докато политиците се правят на ни чули, ни видел, служебното правителство и лично служебният вътрешен министър Иван Демерджиев просто бягат от дебат и разговори с представители на прокуратурата и експертите по пътна безопасност, които очевидно вече имат някакви готови решения на проблема.

Само преди три седмици именно Демерджиев бе този, който бойкотира организирана от Института за пътна безопасност среща по въпросите за епидемичните нива на убийства по пътищата. Там обаче бяха обвинител №1 и една от заместничките - ръководителят на Върховна административна прокуратура Десислава Пиронева.

Техните усилия обаче не са достатъчни, защото прокуратурата нито има законодателна инициатива, нито контролни функции за осигуряване на пътната безопасност. Тези дейности са в сферата на законодателната и изпълнителната власт – понастоящем в ръцете на служебния кабинет и вътрешния министър Демерджиев, и на правосъдния Крум Зарков.

Докато те обаче отказват да приемат подадената ръка от експертите по пътна безопасност и да разгледат идеите на прокуратурата за законодателни промени, за да може все пак разговорът за проблема да тръгне отнякъде, джигитите ще продължат да вилнеят безнаказано или да се отървават с мижави присъди.

Единственият вариант за справяне с тази социална епидемия е този разговор да се състои. Защото утре отново ще станем свидетели на поредното допуснато убийство на пътя, заради отказа на държавата да вземе навременни мерки за превенция. А както става ясно - у нас това е възможно само чрез строги, но справедливи наказания. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук