Дело за нападение на инкасо в столицата завърши с 20-годишна присъда, като процесът премина през три инстанции, а в Апелативния съд се разбра, че под носа на Темида е сменена цевта на пистолет, който е основно доказателство.
"Поискахме прокуратурата да се самосезира, но до днес нямам информация това да се е случило", заяви специално за Агенция БЛИЦ адвокатът на ищците по делото Ася Манджикова. Нарушението е извършено между първа и втора инстанция, като експертиза е потвърдила незаконната подмяна. При проверката на адвокатите се е установила и липса на протоколи при предаването на важното доказателство.

Пистолетът Макаров е основно доказателство по стрелбата срещу инкасо на 23 юни 2003 година пред Парк хотел "Москва". Според обвинението осъденият на 20 години Любомир Кермекчиев е нападнал автомобила, превозващ пачките именно с това оръжие, което тогава е имало цев от 9 мм. Експертиза на съда обаче изведнъж установява, че цевта е подменена в съда със 7,65 мм., въпреки по-голямата първоначална цев при изземването. На злополучната дата група охранители са нападнати, докато превозват пари за чейнджбюро. В 8 часа сутринта маскирани ги засичат и започват да стрелят по служителите на инкасото. Въпреки отпора, гардовете понасят значителни щети от нападението, като Александър Лачов остава на инвалидна количка за цял живот, Лулчо Маринов е с откъсната кост на едната ръка, а Цоко Петров е с увреждания (изкривяване) на пръстите на лявата ръка. Исковете на пострадалите са за 80 000 лева. Подсъдимият е заловен, след като е прострелян в главата, но нападателят целият в кръв успява да открадне чужд автомобил и се измъква от местопрестъплението. По-късно е спипан по ДНК следите извадени от кръвта намерена в изоставената след бягството кола. Обвиненият за стрелец твърди, че по време на нападението е бил в Плевен, като той довежда петима свидетели, които потвърждават този факт.

Подмяната

До този момент адвокатите са виждали оръжието само на снимка, като то е описано в приемните протоколи на първата инстанция като 9 мм. Когато защитниците искат да видят пищова наживо, те се изумяват, че той изглежда доста по-различно. Те пожелават съдебна експертиза, която установява, че цевта е променена. Никой не може да се ангажира официално какво се е случило, а тихомълком и далеч от медийното пространство делото завършва с осъдителна присъда и влиза в архивите. Друга нередност по това дело е, че веществените доказателства са събрани в черни пликове, а изведнъж в Апелативен съд изникват в кафяви торби. Сега обаче адвокатите на осъденият правят всичко възможно да върнат процеса за преразглеждане, като все още не са ясни мотивите, които ще изтъкнат.
Милан Николов, БЛИЦ