"Както всички знаем, днес изтече срокът от НС с решение за обявяване на извънредно положение в страната. На същия ден, днес, публикувахме новия закон за здравето, който ни дава възможност да прилагаме противоепидемични мерки, без значение, че не сме в извънредно положение. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на извънреден брифинг на правителството в Министерски съвет. 

"Няма рязка промяна в развитието на болестта. Считаме, че мерките, които сме прилагали, трябва да продължат", заяви Ананиев. 

"Убедени сме от оценката, която направи главния държавен здравен инспектор. Има анализ на мерките и оценка на епидемичната обстановка. На базата на неговия доклад, правителството смята, че пандемията наистина представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве. На базата на тази оценка внесох решение в Министерски съвет и там решението ми бе прието", посочи още той. 

"Мотивите ще ви убедят, че правителството наистина трябваше веднага да вземе такова решение. Причинителят на заболяването на този вирус има неизвестен произход и инфекциозност. Научните среди не са на едно мнение по отношение на диагностициране на причинителя на заболяването. Коронавирусът се развива не само в нашия регион, но и в целия свят", допълни Ананиев.  

"Огнища има в редица домове - за възрастни хора, деца с увреждания. Знаете, че в много държави се правят опити да се открие ваксина или лекарство, което директно да лекува това заболяване, но все още няма доказателства за завършени изследвания.

Няма и специфична имунопрофилактика. Това заболяване засегна много медицински персонал, което поставя под опасност спирането на работа в някои отделения или болници.

Всички тези мотиви ми дадоха основание да внеса в МС решението за извънредна епидемична обстановка. Решението и заповедите ще влязат в сила от 00:00 часа, тоест утре.

Те са групирани в 4 вида заповеди. Първата е за противоепидемичните мерки, втората за преминаването през КПП-тата, третата е свързана с карантина и изолация при хората със заболяване или контакт с болни хора, а четвъртата заповед е какво ще работи и кои заведения ще продължат да не функционират", обясни здравният министър. 

Припомняме, че по-рано днес министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. Прието беше Решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!