Няма нещо ново и съвършено, спрямо грипната епидемия. За миналата седмица заболяемостта се вдигна много стигна 227 на 10 000, което е близо до епидемичните стойности. Може да има национална епидемия, но е малко вероятно. Пикът ще е в края на януари, началото на февруари. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, цитиран от Нова телевизия.

Той, заедно с директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев и изпълнителния директор на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“ проф. Татяна Червенякова дават брифинг в Министерството на здравеопазването по повод актуалната грипна обстановка в страната, както и взетите мерки за недопускане вноса и разпространението на коронавируса 2019-nCoV.

При грипа динамиката е голяма. ккато бързо се вдига, така и бързо намалява заболяемостта. Ако погледнем изцяло 1/3 от областите в България с в грипна епидемия", добави Кунчев.

"Рисковото при коронавируса е да не придобив по-висока патогенност и да се предава по-лесно от човек на човек. В момента то е доказано, но е твърде усъществимо. Такива случаи има при ежедневен, много близък контакт. При откриване на такъв случай трябва да се спазват всички мерки за сигурност", заяви той по повод коронавируса, който се разпространява в Китай.

"Днес беше създадена оперативна работна грипа към МЗ, която ще се занимава с всички мерки срещу короновируса. Към тях ще се включат и служители от Министерство на вътрешните работи, ДАНС и Министерство на външните работи. По отношение на китайското правителство мерките са много строги. Летището в Ухан е затворено. Няколко града са блокирани. Генералният директор на СЗО е там, за да се уеднаквят мерките", обясни Кунчев.

Той обясни, че това е четвъртият коронавирус, с който светът се сблъсква. Според него Азия е блакоприятна среда за създаване на нови щамове и вируси.

"Много се неизвестните, но все още оценката на Европейския център за контрол на заболяванията е, че разпространението е много вероятно. Термокамерите намаляват риска, но определно не спират грипа. Ние ще го ползваме. Гледаме всички, ако имаме съмнение, отделяме човек в медицински пункт.

Така направихме с нашия ансамбъл. 14 дни ще бъдат под медицинско наблюдения. Получиха указание, ако някой от тях развие определени симптоми, ще има специален кабинет. Веднага ще се вземат проби и за допълнителни вируси", заяви още Кунчев.