Вече шеста седмица среднодневният брой на инфекциите се движи нагоре, броят на смъртните случаи расте от 2 седмици. Това заяви в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия епидемиологът и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков.

„Какво ще се случи зависи от това какво правим като предпазни мерки. Не виждам много предпазни мерки, които са в сила. Отвориха заведенията, все повече ученици се връщат в училище.

Налагането на локални мерки е разумно, когато държавата е по-голяма”, заяви той.

„Виждаме постоянно нарастване на броя на инфекциите, стръмно нарастване. Трябва да се мисли за обратно въвеждане на мерки, преди да е твърде късно. В момента сме на нивото преди Коледа”, уточни д-р Марков.

По думите му все още е рано да се каже дали отварянето на ресторантите влияе на ръста на заразените, но това „няма как да не повлияе на ситуацията”.

„Нигерийският вариант има подобия с този, който бе засечен в Южна Африка. Има индикации, че ваксината предпазва малко по-малко при тях”, коментира специалистът.  

„Ваксината на „Янсен” ползва идентична технология с тази на „Астра Зенека”. Разликата е, че се дава в една доза, което я прави по-лесна за прилагане.
„Янсен” имат дългогодишен опит”, разясни епидемиологът.

Той посочи, че пълната ваксинна ефективност се постига след втората доза.   „След около 10-ия ден след поставянето ваксината започва да работи. Ваксините предпазва от тежко протичане на болестта.

Не смятам, че вирусът ще бъде махнат толкова лесно. Държави, които успеят да постигнат висока ваксинна ефективност, ще ограничат предаването до минимум.

Целта е вирусът като протичане да бъде сведен до банални симптоми”, посочи д-р Марков.