Попълнете търсена ключова дума или фраза

Д-р Симидчиев: Идва четвъртата вълна на К-19 у нас, пикът ще е през...

https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/d-r-simidchiev-idva-chetvrtata-vlna-na-k-19-u-nas-pikt-shche-e-prez_news794500.html Blitz.bg

"Новият щам е по-инфекциозен, но не е по-смъртоносен", твърди пулмологът

София, България 20 Ян. 2021, 09:08 87263 прочита 8 коментара
Успях да си извадя сертификат с електронния си подпис, явно новата система работи. Там на 2 езика виждаме кога е поставена ваксината. Това е възможността да се провери даден човек ваксиниран ли е или не. Това каза пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев. 

"След първата доза имунната система започва да се преустройва, възможно е при голям вирусен товар, при който са изложени медиците, да се получи заразяване. След втората седмица от поставянето на ваксината, боледуването ще е по-леко. Между първа и втора доза многократно се понижава рискът от тежко боледуване", каза още той. 

"Трябва да имаме пълноценна, масова и широка информация по темата с ваксините. Трябва максимално бързо да се случва този процес. За момента фактите са, че между 6-8 месеца имаме имунен отговор, не знаем колко ще продължи", добави пулмологът. 

Трета по-мощна и унищожителна К-19 вълна иде към България! Спасението е само едно

"За мен скоростта на поставяне на ваксините е по-важна от индивидуалната ефикасност на ваксината, трябва да спрем пандемичния процес", отговори Симидчиев на въпрос коя ваксина би ползвал.

"Ние имахме три вълни, сега и третата стихна. При всички положения е вероятно да има ново увеличаване на случаите. При всички положения около края на този месец, вероятен пик около март месец. Ако се случат неблагоприятни условия, можем да имаме голям пик, а може да имаме и малък пик.

Над 90% от пиковете са свързани с поведението на хората, а не със самия вирус. Новият щам е по-инфекциозен, но не е по-смъртоносен. Ние вече имаме повече инструменти да контролираме този процес, ако се справяме като общност", каза още пулмологът. 

"Голямото предизвикателство са ефектите върху сърдечно-съдовата система и увреждането в белия дроб, важно е да проследяваме тези пациенти 2-3 месеца след боледуване.

8 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам