Университетите в България проявяват най-голяма гъвкавост в приемането на противоепидемичните мерки, според председателя на студентските съвети в България - Даниел Парушев.


Той смята, че преди да говорим за затварянето на ВУЗ-овете трябва да видим дали мярката срещу дискотеките ще даде резултат, говорейки пред „Социална мрежа“.

„Смятам, че дискотеките и нощните клубове трябва да се затворят задължително. Ако след 14-дневен срок няма промяна в епидемичната обстановка, тогава трябва да започне да се говори за затваряне и на учебните заведения“, каза Парушев.

Той подчерта, че при първата вълна през март университетите доказаха, че имат ресурса, за да се справят с онлайн обучението, благодарение на усилията на преподавателите и адаптивността на студентите. 

„Наскоро имаше случай на заразен студент и тогава много бързо се взеха мерки, за да бъда карантиниран целия курс“, сподели студентът Симеон Александър от Факултета по журналистика към СУ „Климент Охридски“ пред репортер на Канал 3.

Даниел Парушев на свой ред изтъкна, че студентската общност няма особени притеснения от пандемията, но е категоричен, че ректорите и останалите управници в университетите трябва да държат за стриктното спазване на противоепидемичните мерки, за да може всички хора от рисковите групи да бъдат опазени.