Големите лидери са големи лидери, защото обсъждат големи проблеми. Не си създавайте излишни такива в трудното време, в което живеем. Търсете диалога, а не конфронтацията. Това написа в профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов, който продължава да изпълнява задълженията си, въпреки че е с коронавирус

"Франция и Еманюел Макрон са били и ще продължат да бъдат стълб на европейското семейство. Това заявих пред моя приятел президента Макрон по време на Европейския съвет в Брюксел, това съм казал и на президента Ердоган. 

Стана ясно ще има ли заместник на Борисов докато е в карантина

И пред двамата дадох за пример европейска България, която продължава да е пример в отношенията със съседна Турция. Диалогът и уважението са пътят към стабилност и разбирателство в сложни времена като днешните", написа Борисов във Фейсбук.
 

Големите лидери са големи лидери, защото обсъждат големи проблеми. Не си създавайте излишни такива в трудното време, в...

Публикувахте от Бойко Борисов в Понеделник, 26 октомври 2020 г.

БЛИЦ припомня, че напрежението между президентите на Франция и Турция се изостри в последните месеци. 

След случая с обезглавен учител в Париж Макрон нарече исляма проблематична религия, която трябва да бъде ограничена. Много неправителствени организации и джамии бяха затворени през последните две седмици, докато нападенията срещу мюсюлманите достигнаха своя връх.

Ердоган не му остана длъжен. "Какъв е проблемът на индивида наречен Макрон с исляма и мюсюлманите? Той се нуждае от психотерапия", каза Ердоган по време на конгрес на Партията на справедливостта и развитието.

Напрежението расте: Франция с удар по Турция заради Ердоган

Франция реагира бързо на атаката и отзова посланика си в Турция за консултации.

Преди това двамата имаха конфликт заради напрежението между Турция и Гърция. Макрон остро разкритикува Анкара заради напрежението на Турция с Гърция и Кипър в Източното Средиземноморие. Ердоган пък също призова Гърция "да стои настрана от погрешни" действия, подкрепяни от държави като Франция в спорните води, след като Париж засили военното си присъствие в региона.

Освен това двамата президенти имат разногласия и по отношение на конфликта в Нагорни Карабах.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!