С нови 120 нови линейки ще се сдобие Спешната помощ. МЗ ще закупи возилата за нуждите на спешните центрове в цялата страна. Търгът за реаномобилите е обявен от здравния министър Кирил Ананиев преди броени дни, става ясно от електронната страница на Агенцията за обществените поръчки.

За целта са заделени почти 18,7 млн. лв. с ДДС, или средно по около 155 хил. лв. за автомобил, уточнява в. Монитор.

Всички линейки трябва да бъдат с пълно медицинско оборудване и апаратура, които трябва да бъдат фабрично нови и без дефекти. Изрично се посочва, че те не бива да са ползвани дори за демонстрационни цели. Освен това колите, както и самата медицинска апаратура трябва да бъдат произведени не по-рано от една година от датата на доставката.

Обществената поръчка поставя и изискването гаранционният срок на всяка от оборудваните линейки и медицинската техника да не е по-малък от 60 месеца, а за колите важи и изискването да са достигнали 250 000 километра, според това кое обстоятелство настъпи първо. Автомобилите трябва да са оборудвани с апаратура – мониторинг за дистанционно наблюдение на състоянието на пациента и за лечение още докато той е превозван до болницата.

Всички линейки ще са с висока проходимост, за да могат да достигат и до труднодостъпни райони. 42 от тях трябва да могат да изкачват наклон от най-малко 25% и да обслужват пациенти и в най-отдалечените планински селища. Те ще струват над 6,5 млн. лв. За другите 78 автомобила за предвидени близо 12,2 млн. лв. с ДДС от бюджета на МЗ, като тяхното задвижване на колелата ще бъде 4x4. И за двата типа линейки изискването е минималната маса, включваща резерва от маса, необходим за медицинските, санитарните и техническите изделия, да е 225 кг.

Това е трети поред опит за закупуване на нови линейки, след като предходните два конкурса се провалиха. Те бяха обжалвани от участници за пропуски в техническите задания и отменяни със заповед на министъра след решение на съда.

Финансирането на доставката на новите 120 линейки ще се реализира по ОП „Региони в растеж“ и е част от мащабния проект за цялостно обновяване на автопарка на спешните центрове с общо 400 такива автомобила. Според проекта за цялото количество ще са нужни 163 млн. лв. с ДДС. Процедурата по него стартира в края на миналата година. В момента само 54 от близо 400-те линейки в автопарка на спешните центрове са по-нови, като те са доставени през 2016 година. В близо 1/3 от тях обаче няма апаратура. Така за да работят, лекарите са принудени да носят преносима техника със себе си.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!