Ловим коронавируса с много едро сито. Това заяви началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров.

"Излиза, че навсякъде около нас има, само у нас няма. Защо няма? Защото ние ловим коронавируса с много едро сито, в което той няма как да се задържи.

Правим по 30-40 проби на денонощие, които са възможно най-скъпите, което не е нужно. Трябва да се правят масово изследвания, за да се хване това заболяване.

Това е респираторна вирусна инфекция, при която в 80% от случаите човек няма да разбере, че е болен. Има около 4-5% възрастни хора с придружаващи заболявания, които ще бъдат тежко болни", разясни той пред Bulgaria ON AIR.

Доц. д-р Мангъров допусна, че коронавирусът може да ни "забавлява" в следващата част от живота ни.

Доц. Мангъров: В България най-вероятно вече има случай на коронавирус

"Хората трябва да са наясно, че възрастните са най-застрашени. Трябва да не контактуват с много хора и да спазват лична хигиена.

Не е нужно всеки заразен да бъде изолиран в болнично заведение. Най-добре е тези хора да си останат вкъщи", каза още той.

"Болниците се стремят непрекъснато да бъдат пълни. Понеже в момента има епидемия, това е златно време за пълнене на болници, защото това определя техните доходи", сподели мнението си доц. д-р Мангъров.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес шефът на Военномедицинска академия (ВМА) проф. д-р Венцислав Мутафчийски призна, че лечебното заведение вече не може да приема пациенти със съмнения за коронавирус, тъй като е надхвърлило капацитета си.

Той подчерта, че ако хора, които може да бъдат лекувани вкъщи, ги вкарваме в болници, то никога няма да ни стигнат лекарите и медицинските сестри.

"В момента всеки, който вдигне 40 градуса, кашля и се чувства неразположен, едва ли не това са индикации да бъде вкаран в болница. Докато това са симптомите на един грип и това заболяване спокойно може да бъде лекувано вкъщи", посочи гостът на Златимир Йочев.

Доц. д-р Мангъров отбеляза, че в момента едновременно се въртят 3 грипни щама - два от тип А и един - тип Б.

"Всяка година се мъчим да предотвратим това, но без особен успех. В година като тази ни люшка много яко", каза медикът.