Не съм се запасявал. Никога не съм носил маска. Това каза пред Нова телевизия доц. Д-р Атанас Мангъров, началник на детско отделение в Инфекциозна болница.
 
Той обясни повче за това как протича болестта за заразените с коронавирус: „Това е самоограничаващо се заболяване, което минава от самосебе си. „Най-много, което може да се направи за тези, които берат душа, е да се поддържат живи докато се преборят“.
 
Според него, неизбежно е да се установи зараен с вируса у нас, но в това няма нищо страшно. „Какво ще се случи, ако се докаже, че има болен? Просто ще има един нещастник, който ще бъде изолиран в болница“, посочи специалистът.
 


„Всеки ден от Италия със самолети идват около 1500 души. Тогава най-добре стадион „Васил Левски“ да го заградим, като при Пиночет, на палатки да стоят, това е асбурдно... Ние го играем всяка година това – с морбили, с грип“, заяви доц. Мангъров.
 
„Всички тези изпълнения имат икономически измерения, които са немалки. Това нанася страхотни загуби. Не мога да разбера защо хората си го причинявта това нещо“, коментира той паниката и презапасяването у нас.
 
„Обвиняват администрацията на президента Тръмп, че не действат адекватно. Напротив, те действат адекватно, както трябва и по този начин минимизират загубите. Всички тези неща – 14 дни отпуска, изследвания, ако се напрвят, нищо няма да с случи. Просто ще имате едно листче, че не сте заразени“, каза още той.
 
Специалистът изтъкна, че както и при останалите грипни заболявания, най-застрашени са възрастните хора, при които има най-висока смъртност. „Когато човек се прибере от Китай, от Италия, да не отиде веднага да нацелува баба си и дядо си, а да прояви отговорност“, каза доц. Мангъров.
 
Доц. Д-р Андрей Чобанов, от Лабораторията по експериментална имунология към БАН, посочи, че той лично се е запасил с алкохол. „Той е много добър дезинфектант. Външното му въздействие е положително, но има едни хора, които правят терапия „вътрешно“, което е противопоказно“, уточни той.  
 


Той изтъкна, че реално никой заразен не е установен на летището. Обикновено това се случва, когато хората вече са си по домовете и на работните места.