"Мащабът на пандемията в България в момента не е притеснителен, въпреки че има фаза плато, която продължава доста дълго. За да не минем от плато към бърз скок е важно да се наблюдава и следи случващото се", това заяви доц. Михайл Околийски от Световната здравна организация (СЗО) - България.

Нови данни: Над 800 са вече жертвите на К-19 у нас, мистерия обви смъртта на последните 3


"Брифингите ще са полезни, ролята им е хората да имат валидна и адекватна информация, тъй като има много фалшиви новини, които стресират хората", заяви той е телевизионно интервю.

Здравният министър със спешни новини за К-19 и завръщането на ген. Мутафчийски

"Ние проведохме едно изследване на нагласите на хората, СЗО имаше посланието да се обединим и да спазваме мерки. Това се спазваше за няколко месеца, и след това не", заяви експертът от СЗО.

От човешка гледна точка доц. Околийски обясни, че е недопустимо медици да говорят да не се носят маски.

"На база събраните научни доказателства и много проучвания стана ясно, че маските са много важни на закрито", заяви той.

До края на годината или началото на другата се очаква да има ваксина. В България желаещите да се ваксинират обаче са под 50%, каза още доц. Околийски. Мнението на Световната здравна организация е, че ваксинацията трябва да бъде на доброволен принцип и всеки човек сам да преценява иска или не да се ваксинира.

Проблем обаче е политизирането на коронавируса, това важи и за нашата и за други страни. Ние от СЗО смятаме, че сега е моментът да се обединим като хора да запазим себе си и близките си", допълни Околийски.