Хидроксихлорохинът все още не е отхвърлен като метод за лечение на COVID-19. Това съобщи на извънреден брифинг в Министерството на здравеопазването шефът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

По думите му, в момента лекарството се използва в цяла Латинска Америка, Африка и в някои европейски страни.

„Единственият препарат, който като че ли се утвърди в света за известно време, беше именно хидроксихлорохинът“, каза той.

„Спомняте си сагата, когато СЗО прекрати изследванията с него за известно време по повод съобщение в авторитетно научно списание. След една седмица се оказа, че тази статия не почива на достоверни данни, а на компютърни симулации.

Това доведе до опровержение на списанието. След това СЗО възобнови проучванията, доколкото тя въобще е натоварена да прави такива проучвания“, обясни Мутафчийски.

„Ние никога не сме казвали, че хидроксихлорохинът може да се използва в извънклинична обстановка. В терапевтична доза, която се препоръчва от китайските и европейските колеги, би могла да увреди пациенти, които имат придружаващи заболявания на сърцето и особено когато са съчетани с още един антибиотик“, поясни Венцислав Мутафчийски.