Два случая на коклюш са открити у нас. Двамата пациенти са регистрирани миналата седмица и са хоспитализирани, съобщиха от Здравното министерство.

„Магарешката кашлица”, както още е известно заболяването, е изключително заразна. Предава се лесно от човек на човек по въздушно-капков път. Някои симптоми са същите като при COVID-19 – кашляне, кихане, хрема, повишена температура.

При коклюша кашлицата звучи като магарешки рев, откъдето идва и името. Може да продължи четири-пет седмици, като през това време болният е пряк източник на зараза за околните. Болестта е лечима с антибиотици, ако се хване навреме, но при малки деца под 5 години, особено кърмачета, може да има и летален изход.

Шествалентната ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомелит и др. е включена в задължителния имунизационен календар. Преди създаването на имунизация коклюшът е бил една от най-често срещаните детски болести, причиняваща значителен брой смъртни случаи.

След 40-те години на миналия век постепенното въвеждане на имунизация срещу коклюш започва да снижава заболеваемостта и смъртността. Оказва се обаче, че коклюшът продължава да бъде важен проблем на общественото здравеопазване в развиващите се страни. През последните години заболели от него има в повечето страни от Европейския съюз, сред които и България.

По данни на Световната здравна организация през 2015 г. коклюшът е причина за 89 000 смъртни случая в целия свят. За 2014 г. статистиката е още по-стряскаща - общо 24.1 милиона заболели от коклюш и 160 700 умрели деца на възраст под 5 години.

Най-уязвимите групи са подрастващите, които не са реимунизирани, и възрастните хора, при които имунитетът е отслабнал. Най-застрашени пък са бебетата, на които още не е поставена ваксина и могат да се заразят от по-голям брат или сестра (без повторна ваксинация) или баба и дядо.

През изминалата седмица у нас са регистрирани и общо 12 726 случая на остри заразни заболявания срещу 9 775 случая за предходната седмица. От тях 2 204 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 2 486 случая за предходната седмица.