Дейзи Дас е само една от стотиците хиляди жертви на Ковид-19 в Индия. Била е здрава, без предварителни заболявания. Но вирусът бързо поразил белите ѝ дробове. 51-годишната жена е била представителка на католическото малцинство в Индия, пише "Дойче Веле". 

Затова след смъртта ѝ тя не е била кремирана, както постъпват с индусите. На погребението миналата събота братовчед ѝ Антъни Патрик е присъствал задочно - чрез видеоконферентна връзка. На погребенията на починали от коронавирус в Индия не се допускат много хора. 
 3700 жертви само за един ден

"Това, че не можех да присъствам на погребението, бе достатъчно лошо. Но още по-лошо е, че не ни позволяваха да я посещаваме в болницата и че в този тежък за нея момент тя беше напълно сама", казва Патрик, който работи в кореспондентското бюро на германската телевизия ARD в Ню Делхи. 
Всеки ден хиляди индийски семейства преживяват нещо подобно. Техни близки умират от Ковид - често много мъчително и съвсем сами. За Дейзи все пак се намерило свободно легло в интензивно отделение на една болница, дори била включена на командно дишане, но вече било прекалено късно.
В деня на погребението на Дейзи Дас в Индия от Ковид-19 са починали 3700 души - нов тъжен рекорд за страната. Според много индийски медии обаче официалният брой на жертвите не отразява реалността. Експерти казват, че много починали изобщо не биват отчитани от официалната статистика. Много от крематориумите вече са останали без дърва за горене.

На фона на катастрофалната ситуация в страната д-р Рандип Гулериа, директор на AIIMS - една от реномираните болници в Индия, призова по новинарската телевизия NDTV за решителни стъпки. "Поне в районите с много висока заболеваемост, обхващаща над 10 процента от населението, имаме нужда от агресивен локдаун. И когато казвам "агресивен", имам предвид точно това, а не някакви си ограничения само през почивните дни или пък забрана за напускане на дома вечер. Трябва да върнем строгия локдаун, какъвто имахме миналата година", предупреди той.
 Натискът над управляващите расте

От дни в Индия има огромен дефицит на медицински кислород. И през уикенда различни болници се оплакваха от липсата на кислород. "Да виждаш как пациенти умрат, защото нямаме достатъчно кислород, е ужасно за всеки от нашата професия", казва по този повод д-р Гулериа.

Тежката обстановка в страната засилва натиска над индийското правителството. Премиерът Нарендра Моди обеща допълнителни 550 системи за обдишване на пациенти, но това ще отнеме време. А много от пациентите не могат да чакат.

Междувременно в Ню Делхи продължават да пристигат пратки с помощи от цял свят. Дотук общо 40 страни са изпратили медицинско оборудване, медикаменти и защитни облекла. От Германия в събота пристигнаха 120 апарата за изкуствено дишане, а през тази седмица ще бъде завършена и мобилна централа за обдишване на пациенти. За тази цел от Германия пристигна екип от санитари към Бундесвера.