Масово личните лекари изпращат рецепти по Viber, които аптеките изпълняват. Забелязва се и друга тенденция – презапасяване с антибиотици, които най-често се изписват за пациенти със симптоми на коронавирус, съобщава БНР.

В Търговище лекари снимат рецепти и ги изпращат на пациентите, а в Шумен пациенти си препращат рецепти, за да си купят антибиотик за всеки случай. Липсата на медикаменти все по-остро се чувства в аптечната мрежа.


Хората масово изкупуват антибиотици, дори и когато не са им нужни.

Председателят на фармацевтичния съюз в Шумен Евгени Панайотов смята, че хората искат да са подготвени. „Просто, защото така тръгна от началото на пандемията, вкараха данни за азитромицина колко е ефективен и се хванаха личните лекари и го изписват много.

Съответно хората си препращат някакви рецепти. Ние избягваме да го даваме, свободно не може да се снабди човек с него, но те намират начин. Истина е, мога да кажа, че азитромицин почти не се намира. Хубавото е, че той е генеричен продукт. Доколкото знам, девет фирми произвеждат молекулата и по малко постоянно получаваме“, обясни Панайотов.

В Търговище ситуацията е същата, защото ползват както и в Шумен едни и същи дистрибутори. „Всички препарати що е азитромицин, останалите антибиотици ги има, но понеже по техните алгоритми това е едно от основните лекарства“, каза председателят на фармацевтите в Търговище Йорданка Бакърджиева.

В Силистра пък наблюдават друго явление – пращане на рецепти по телефона, а това противоречи на законодателството, информира председателят на съсловната организация Димитър Кръстев.

„Множество лекари насочват пациентите само по телефона, което настоящото законодателство категорично не допуска.

Има такъв проблем в отпускането на лекарствата, че пациентът е карантиниран, той не може да отиде при лекар, лекарят му препоръчва антибиотици по телефона, което законодателството не позволява и пациентът е в безизходица", каза Кръстев.