Лекарите от клиниката по УНГ болести в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ” излязоха с декларация в защита на своя колежка. Причината е, че преди дни тя беше обвинена, че без да има право е таксувала с 30 лв. за преглед 5-годишно дете, пристигнало по спешност в болницата.
 

Както БЛИЦ съобщи, информацията за случая беше изнесена от бащата на 5-годишната Инес – Даниел Тодоров. Той твърди, че детето било със силни болки в ухото и случаят бил спешен. Затова таксата от 30 лева била неправомерна. Според лекарката, извършила прегледа, случаят бил неотложен, а не спешен.
 
Здравното министерство започна проверки по случая.
 
По този повод от клиниката по УНГ болести излязоха с декларация, в която категорично застават зад позицията на своята колежка. Те също твърдят, че случаят е бил неотложен и призовават медикът да не бъде обвиняван в „безчовечност“.
 
Ето пълния текст на декларацията:
 
„Ние сме лекарите от специализираната клиника по УНГ болести в УМБАЛ „Царица Йоанна”. Това е клиника, която е била и все още е „алма-матер” в областта на оториноларингологията за цяла България и е положила основите за развитие на огромна част от специалистите по УНГ болести в страната ни. Ние работим много, но тихо, докато други работят малко, но шумно. Ние продължаваме да покриваме спешност, въпреки че другите са престанали да го правят. Нашият спешен кабинет, който е единственият останал за цяла Западна България, е мястото, където, за съжаление, се препращат „по навик” тежките пациенти, както и многочислените неотложни, но неспешни, а често и тези с банална клиника, независимо от часа в денонощието. Защото работим. Търпим повече отколкото трябва и не протестираме срещу положението си толкова, колкото е нужно. Тук обаче не можем да замълчим.
 
Не можем да замълчим след поредната атака, прицелена към цялото лекарско съсловие в България. Не можем да замълчим когато за пореден път от телевизионния ефир хора без медицинско образование или тясна квалификация, в случая граждани и медии, коментират конкретни медицински казуси. Не можем да замълчим, когато за пореден път лично мнение и чувства взимат връх над ум и правила. Не можем да замълчим когато за пореден път гоненето на сензация изпреварва обективността. И няма да замълчим по отношение на случая от нощта на 14 срещу 15 май 2018, по време на която лекарка в спешния УНГ кабинет бе очернена, включително в национален ефир и обвинена в безчовечност. Вината й – правилно тълкувание на критериите за спешност и неотложност в оториноларингологията и коректно изпълнение на служебните й задължения.
 
Държим да припомним, че стандартите за спешност (Наредба № 10 от 4.11.2016 г. за утвърждаване на медицински стандарт "Ушно-носно-гърлени болести" – Точка 14.) са официално заложени и определени по примера на други европейски държави. Напомняме и че въпросните стандарти, както и самата медицина, са залегнали върху научни принципи и спрямо тях мнението на непрофесионалисти има стойност “нула”. Припомняме, че приемането и преглеждане на неспешни пациенти отнема консуматив, време и лекарска концентрация (която не е неизчерпаем ресурс), което на практика затруднява същинската работа на лекаря – грижа за наистина спешните пациенти с животозастрашаващи състояния.
 
Всички лекари от Kлиниката по УНГ болести в УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ” категорично заставаме зад обвинената и очернена несправедливо колега и заявяваме, че действията й са правилни медицински, морално и законово. Мълчанието ни би било съучастие в поредното разиграло се безобразие спрямо български лекар“.