Лекарка, която работи в спешния кабинет в една от най-натоварените болници в София, изрази възмущението си от поредния случай, в който пациент напада нейни колеги.


Десислава Кателиева от Асоциацията на спешните медици у нас признава, че не може обществото да се настройва така срещу нейното съсловие и разказва за случаи от практиката си с недопустимо поведение на хора в спешния кабинет. 

Ето какво пише тя на профила си във Фейсбук:

Бясна съм и съчувствам на битите си и поругани колеги от УМБАЛ Св.Анна! Бясна съм и на институциите, медиите, пациентските организациите, които изкопаха този ров между нас и пациентите ни.

Извънредни разкрития за мъжа, бил и душил лекари в софийската Окръжна болница ВИДЕО

То не бяхме корумпирани, то не бяхме крадци, то не бяхме убийци, най- големите престъпници в нашата прекрасна страна. Бясна съм и на съсловните организации с безсмислените им декларации и кампании! Знаете ли какво още не знаете, г-да журналисти , правителственни неправителственни организации след последната атака по редниците в здравеопазването?

Споделям лични истории с агресия с които се сблъсквам на почти всяко дежурство от седмица насам. Замислете се как лекуваме след като се държат с нас така?

История 1. Влиза пациент в кабинета и първата реплика е: "Тук мирише на спирт. Пияна ли сте?"Практически не бях яла и пила вода 12 часа, защото от прегледи не остана време, едва седях на краката си. На какво друго да мирише кабинет в който непрекъснато се правят манипулации, които почват и свършват със тампон с 95% медицински спирт?

История 2. Влиза пациент в кабинета и първа реплика: "Вие сте длъжна да ме прегледате веднага, независимо , че оплакванията са ми от две седмици.Не мога да чакам, ще се оплача" А не е само тя, в момента преглеждам хора с остри животозастрашаващи състояния, но тя кара дъщеря си да записва,за да има материал за фейсбук, медиите или там дето ще се оплаква.

Терор: Пациент бие и души лекари в Окръжна болница „Св. Анна“-София, заканва се да...

История 3. Пациент след като го информирате преди прегледа ,че неспешния преглед се заплаща по заповед утвърдена от директора на болница: "Сега веднага ще ме прегледате, аз съм осигурена и нищо няма да платя, а срещу вас ще подам жалба."

Уважаеми колеги, споделяйте благи реплики от побеснели пациенти или техни близки! Може пък някоя пациентска организация или медия да прочете резултатите от посятото преди седмица! Но за бога, не чакайте някой да ни се извини!

Просто поемете към следващото дежурство и знайте, че има хора за които сме последна надежда и ако не сме на мястото си, те ще страдат или ще загинат! Д-р Кателиева."