Възнагражденията в спешната помощ ще се вдигнат през следващата година с не по-малко от 10%. Така общият ръст от началото на мандата става 50%. Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов в сутрешния блок на bTV.
Запазваме възнаграждението от 1500 лв. за лекар в спешно и за сестра - 900 лева по линия на финансиране на Министерството на здравеопазването и гарантираме увеличение на възнаграждението на работещите в националните хемотрансфузионни центрове и в държавните психитатрични болници, отбеляза Москов. 

247 млн. лева повече има в бюджета за 2017 г. на Здравната каса в сравнение с 2016-а г., отбеляза още здравният министър. 

"Планирани са значителни увеличения по перата за личните лекари и за специалистите в доболничната помощ", допълни здравният министър. 

Той определи като постижение това, че НЗОК и държавата са ликвидирали недостига на направления. 

Като друг плюс Москов отчете силното намаляване на случаите на побои над лекари, въпреки случая от Пазарджик, където вчера беше нападната лекарка. 

„В края на 2014 г. практически всеки ден имаше побой над работещ в системата на здравеопазването, главно в спешната помощ – над 250 случая. В момента са 28 – 29 от началото на годината, докато има един или два това изисква още по-сериозни мерки от страна на държавата”, подчерта той. 

„Аз бих преминал границите на либералното отношение на органите на реда от гледна точка на репресия към такива хора. Когато на едно животно помагаш, дори и да е хищник, то не те хапе, то знае, че му помагаш. Какъв човек трябва да си, за да посегнеш на този, който е дошъл да помогне”, попита Москов. 

„Хора, които отказват да живеят по правилата на обществото, трябва да усетят цялата строгост на закона”, категоричен бе здравният министър.