Правилно беше отменена заповедта за задължително носена на маски на публични места. Това каза представителят на офиса на Световната здравна организация (СЗО) в България Михаил Околийски. Той е на мнение, че в България се справяме много по-добре от други страни.

Шефът на ВМА размаха маска и разби всички митове за носенето й ВИДЕО

По думите му отмяната на забраната е свързана с това, че маски не могат да бъдат осигурени безплатно на всички хора и заради недостига на адекватните маски, защото "тези, направени от памук, не са особено ефективни".

Наш експерт от СЗО алармира: Това, което правим заради коронавируса, убива най-бедните и пенсионерите!

"Позициите на СЗО много рядко се променят и затова се приема за много надеждна организация с надеждни съвети и препоръки", коментира Околийски в сутрешния блок на БНТ.

Околийски беше категоричен, че маски трябва да се носят само от хора, които са болни и от здравни работници, които са в ежедневен и много близък риск от заразяване с COVID-19 или с други инфекциозни заболявания.

Наш експерт от СЗО каза колко опасно е носенето на маски и как циганите сеят COVID-19

"Всяка една страна се опитва максимално добре да защити своите граждани и има различни пакети от мерки, които се мониторират дали работят или не", допълни още той.