Това с новия щам ние не разбрахме какво и как се случи. До миналата седмица нямах нито един познат, карал вируса. Сега вече имаме трима познати, които, за щастие, карат вируса леко.

Това разказа актрисата Валентина Каролева по повод ситуацията във Великобритания след въвеждането на строгите мерки заради засичането на нов щам на COVID-19.

"Аз съм с малко дете, излизам само до площадката. Новите мерки са на ниво 4 – много висок риск на зараза. Излизаш само при нужда, а само хранителни магазини и аптеки са отворени", уточни българката пред бТВ.

Тя посочи, че ваксинацията върви с пълна сила. Премиерът Борис Джонсън е казал, че вече 600 000 британци са се ваксинирали. Това са хора предимно на над 80-годишна възраст. 

Междувременно много наши сънародници не успяха да се приберат за празниците заради това, че много държави отмениха полетите от и за Великобритания. Бе въведена и 10-дневна карантина.

От вчера заради новия щам на коронавируса се създаде транспортен хаос не само по граничните пунктове на Великобритания.

Километрична опашка от превозни средства се образува на британското пристанище Дувър.
Около 350 камиона с български шофьори бяха блокирани на границите в Обединеното кралство след затварянето.

Великобритания и Франция ще задействат план за възобновяване на товарните превози, след като британският премиер Борис Джонсън и френският президент Еманюел Макрон се договориха за мерки по отваряне на френската граница, съобщи Би Би Си, цитирана от “Ройтерс”.