Дядо на 71 години е най-възрастният човек в ХИВ, регистриран у нас през тази година. Най-младият до  момента е момче на 19 години, съобщава „Телеграф“.
 

Долната възрастова граница на общия брой заразени, обаче, е значително по-ниска. От януари до началото на май са открити 95 серопозитивни, с което българите, носители на инфекцията, стават 2018.
 
Всеки трети от регистрираните е между 15 и 29 години. В над 90% от случаите заразяването е станало по сексуален път.
 
Днес е Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ и СПИН. По този повод в София ще се правят безплатни и анонимни изследвания от 10 до 13 ч. в мобилен  кабинет пред Народния театър.
 
И това е интересно: Учените с революционно откритие: Вече ще сме вечни и здрави - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.
 
Здравното министерство подготви проект на наредбата за дейностиет по здравно консултиране и профилактични прегледи на лица, навършили 16 г. Идеята е тийнейджърите да имат правото да се изследват тайно за полово предавани болести без да се изисква съгласието на родителите, както е в момента. Ако, обаче, се окаже, че ученикът е заразен с ХИВ, гонорея, сифилис, хламидийна инфекция или друго, няма да може да се лекува в анонимност и лекарят ще е длъжен да уведоми майка му или баща му.
 
Сред останалите полово предавани болести най-много са случаите на сифилис. От януари до април са регистрирани 156 заразени.