"Напълно вероятно е т.нар. британски щам да е дошъл в България отдавна", каза проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН, цитирана от БНР. Според нея не трябва да има нищо учудващо, че той е дошъл и у нас, но заяви, че за момента няма категорични доказателства, че той е в България, но подчерта, че вероятно е въпрос на време да бъде установен. 

По думите на вирусолога все още е много малко информацията за новия вариант на Covid-19.

"Има 23 мутации и една от тях спомага той да се предава много по-добре между хората - с 50 до 70%. ... Този вирус трябва максимално да бъде ограничен в неговото разпространение, защото колкото повече се разпространява, толкова се увеличават шансове да възникват нови мутации", каза проф. Александрова.

За т.нар. южноафрикански щам, тя коментира, че при този вариант има и две мутации, за които има съмнение дали не пречат на неутрализиращите антитела да си свършат работата. "Иначе казано - дали тези две мутации не помагат на вируса да успее да избяга от нашата имунна система".

Тя беше категорична, че ваксините, които се използват сега срещу Covid-19, не могат да бъдат компрометирани от британския вариант на коронавируса, но за южноафриканския вариант текат усилени проучвания все още.

2021-ва ще е годината не само на ваксините, но и на новите варианти, изтъкна проф. Александрова и добави, че трябва да бъдем подготвени за това и не изключи възможността ваксините също да бъдат актуализирани.